Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zanele Muholi

8 juli 2017 - 16 oktober 2017

€17.50

In het Stedelijk Museum Amsterdam zal een selectie te zien zijn uit een aantal fotoseries van Zanele Muholi.
Zanele Muholi was in haar jeugd kapster en werd fotograaf dankzij de Market Photo Workshop, een foto-opleiding die de beroemde Zuid-Afrikaanse fotograaf David Goldblatt in Johannesburg opzette voor jonge studenten zonder financiële mogelijkheden. Kapsels en mode of in elk geval aandacht voor kleding en presentatie zouden een grote rol in Muholi’s werk blijven spelen.

De expositie bevat een selectie uit drie fotoseries van Zanele Muholi.
Voor haar serie Faces and Phases (2006-heden) maakt Muholi ontroerende en indringende portretten van lesbiennes. In het gelijknamige boek uit 2014 zijn naast de foto’s teksten opgenomen gebaseerd op interviews die inzicht geven in de schrijnende werkelijkheid van het leven in een homofobe maatschappij. Het zijn veelal klassieke opnamen van zelfbewuste en tegelijkertijd kwetsbare vrouwen. Uitgangspunt voor Muholi’s werk is dat de vrouwen zich deelnemers voelen aan haar project en zich nadrukkelijk willen presenteren als lesbiennes dan wel transgenders.
De serie Brave Beauties (2014-heden), bevat een ode aan de verleidingskunst en extravaganza van transgenders, expliciete verwijzingen naar mode en glamourfoto’s.
In de serie Somnyama Ngonyama (Hail the Dark Lioness, 2015 – heden), een reeks zelfportretten,  speelt zij met de culturele verwijzingen die de vaak zo complexe Afrikaanse kapsels bevatten, door zich te tooien met haarcreaties waarin volstrekt banale huishoudelijke voorwerpen zijn verwerkt, zoals wasknijpers of schuursponsjes. Met de extreem hoge zwart-wit contrasten die ze gebruikt, legt ze de nadruk op haar ‘blackness’.

 

 

Gegevens

Begin:
8 juli 2017
Einde:
16 oktober 2017
Kosten:
€17.50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
stedelijk.nl/tentoonstellingen/zanele-muholi

Locatie