Willem Diepraam 50 jaar fotograaf in het Rijksmuseum

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Willem Diepraam 50 jaar fotograaf in het Rijksmuseum

9 oktober 2020 - 10 januari 2021

€19
Willem Diepraam 50 jaar fotograaf in het Rijksmuseum

In het Rijksmuseum is tot en met 10 januari een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Willem Diepraam te zien. Fotograaf Willem Diepraam (1944) heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. In 2011 droeg hij een deel van zijn werk over aan het Rijksmuseum.

Diepraam stond volgens het Rijksmuseum vanaf de jaren 70 aan de wieg van de journalistieke fotoreportage. Hij werd één van de bekendste fotografen van ons land. En wist vervolgens de fotografie als vorm van kunst naar een hoger plan te tillen. Nu wordt Diepraams vroege en recente werk voor het eerst tentoongesteld.

Willem Diepraam 50 jaar fotograaf in het Rijksmuseum

Willem Diepraam, Neerlands Hoop in Bange Dagen

In de jaren zestig kreeg Willem Diepraam voor het eerst bekendheid als lijffotograaf van cabaretgroep Neerlands Hoop in Bange Dagen. Freek de Jonge en Bram Vermeulen van Neerlands Hoop en Diepraam waren studiegenoten. In 1968 begon Diepraam zijn eerste foto’s te verkopen. Dat jaar verscheen ook zijn eerste foto in Vrij Nederland. Drie jaar later trad hij in dienst van het weekblad.

Voor Vrij Nederland maakte Diepraam fotoreportages over het nu bijna onherkenbare Nederland van de jaren 70 en 80. Verder reisde hij naar Suriname vlak voor de onafhankelijkheid in 1975. Daarnaast maakte hij in de jaren 80 voor hulporganisaties Novib en Artsen zonder Grenzen reportages in meerdere Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. En was hij één van de eersten die de vluchtelingenkampen in de Sahel fotografeerde.

Bij de tentoonstelling verschijnt een door Diepraam zelf samengesteld boek. Ook op Amazon is nog een monografie van het werk van Diepraam verkrijgbaar.

Willem Diepraam 50 jaar fotograaf in het Rijksmuseum

Willem Diepraam, Peggy, Amsterdam, 1975

Gegevens

Begin:
9 oktober 2020
Einde:
10 januari
Kosten:
€19
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,
Site:
rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/willem-diepraam

Locatie

Rijksmuseum
Museumstraat 1
Amsterdam, 1071 XX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 20 6747 000
Site:
https://www.rijksmuseum.nl/