Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vrijheid. De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968

19 januari 2019 - 13 mei 2019

€14
Guido van der Werve, Museum de Fundatie

Tot en met 12 mei 2019 is in Museum de Fundatie in Zwolle de tentoonstelling Vrijheid – de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 te zien. Op deze tentoonstelling zijn vijftig ‘kernkunstwerken’ te zien. De volgens samensteller Hans den Hartog Jager toonaangevende kunstwerken die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. 

Atelier Van Lieshout, Museum de Fundatie

Atelier Van Lieshout – The Monument (2015)

Persoonlijke keuze Hans den Hartog Jager

Een keuze van vijftig kunstwerken uit de Nederlandse kunst van de afgelopen vijftig jaar is altijd arbitrair. Dat geldt ook voor de keuze van Hans den Hartog Jager. Tegelijkertijd toont de tentoonstelling een ware bloemlezing van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Natuurlijk heeft iedereen wel een favoriet waarvan hij werk mist in de tentoonstelling. Maar als de tentoonstelling iets laat zien, is het wel wat een geweldige kunst er de afgelopen vijftig jaar in Nederland is gemaakt.

Vivane Sassen, Lexicon, Museum de Fundatie

Viviane Sassen – D.N.A. (2007)

Vrijheid

Een tentoonstelling moet natuurlijk een naam krijgen. Er is gekozen voor de titel Vrijheid. Op de website van Museum de Fundatie wordt verwezen naar de tijdgeest. Waarbij vrijheid een populistische politieke lading heeft gekregen. Daarmee lijkt de titel gekozen als een stellingname tegen de huidige tijdgeest en een terugverlangen naar de revolutionaire tijden van vijftig jaar geleden. Ook hier een nostalgie naar vervlogen, ogenschijnlijk betere, tijden. Gelukkig is van dit verlangen naar andere tijden In de kunstwerken niets terug te vinden. De werken zijn heel divers. En als deze tentoonstelling iets aantoont is het de vrijheid die deze kunstenaars zichzelf veroorloven bij het uitoefenen van hun vak. 

Marijke van Warmerdam, Museum de Fundatie

Marijke van Wermerdam – still uit Lichte Stelle (2000)

Vijftig jaar prachtige kunst

Uiteindelijk laat de tentoonstelling vijftig prachtige werken zien van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Het toont aan dat er de afgelopen vijftig jaar prachtige kunst in Nederland is gemaakt. Op zich zou ik alle vijftig kunstenaars kunnen noemen waarvan werk op de tentoonstelling is te zien. De één doet immers niet voor de ander onder. Maar om, laten we zeggen, de smaak te pakken te krijgen toch maar een selectie. Er is van Hans Eijkelboom de fotoserie Met mijn gezin uit 1973 te zien, Armando’s Fahne (1981), Rineke Dijkstra’s fotoserie New Mothers (1994), Natasja Kensmils Zelfportret met kruis (1999). Van Marijke Warmerdam de filmloop Lichte Stelle (2000), foto’s van Viviane Sassen Lexicon (2005 – 2011), Guido van der Werve’s  video loop Nummer acht: Everything is going to be all right (2009) tot The Monument uit 2015 van Atelier van Lieshout.  

Natasja Kensmil, Museum de Fundatie

Natasja Kensmil – Zelfportret met kruis (1999)

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig boek.

Hans Eijkelboom

Hans Eijkelboom – Mijn gezin (1973)

Locatie

Museum De Fundatie
Blijmarkt 20
Zwolle, 8011 NE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 572 388188
Website:
museumdefundatie.nl/