Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Thomas Struth – Places of Worship

11 november 2017 - 3 april 2018

€12
Thomas Struth, Stedelijk Museum Alkmaar, Places of Worship

Het Stedelijk Museum Alkmaar toont t/m 2 april drie werken van Thomas Struth (1954, Duitsland). De hedendaagse fotograaf geeft met de getoonde werken een nieuwe impuls aan de beeldtraditie van het kerkinterieur. Het genre dat in het zeventiende-eeuwse Holland werd beoefend door meesterschilders als Emanuel de Witte en Pieter Saenredam. Schilders die ook te zien zijn in Alkmaar.

Places of Worship

In de jaren negentig creëerde Thomas Struth de reeks Places of Worship. In deze serie brengt hij de overweldigende architectuur van beroemde kerken en tempels in beeld. En laat hij zien hoe bezoekers deze gebouwen gebruiken en beleven. Struth portretteert geliefde toeristische bestemmingen, zoals de Dom in Milaan of de Boeddhistische tempel in het Japanse Nara. Het strenge perspectief, de zorgvuldig gekozen beelduitsnede en het grote formaat maken duidelijk dat het hier niet om triviale vakantiefoto’s gaat.

Thomas Struth, Stedelijk Museum Alkmaar, Places of Worship

Thomas Struth – Todai-ji, Daibutsu-den, Nara, 1996

Devotie en ontzag

Zonder kunstgrepen of computerbewerking probeert Struth in één shot de indrukwekkende ruimtelijkheid van deze eeuwenoude monumenten te vangen. Precies zoals de oude meesters dat ook deden. De bezoekers in de kerk zijn meer dan figuranten. Zij leiden onze blik de ruimte in, vol gedetailleerde ornamenten, schilderijen en beeldhouwwerken. Deze monumenten dwingen devotie en ontzag af. Thomas Struth laat zien hoe bezoekers deze indrukwekkende architectuur beleven.

De fotograaf

Thomas Struth maakte naam met straat- en stadsgezichten en met familieportretten, die opvallen door hun grote formaat. Zijn werk is vertegenwoordigd in tal van internationale kunstcollecties. Hij maakte deel uit van de Düsseldorfer Photoschule. Deze groep stond een zuivere, objectieve fotografie voor, waarin de persoonlijke expressie van de kunstenaar afwezig lijkt. Vanaf 9 maart kun je meer werk zien van De Düsseldorfer Photoschule in Huis Marseille in Amsterdam. Daar start dan de tentoonstelling ‘Bernd, Hilla en de anderen. Fotografie uit Düsseldorf’.

Gegevens

Begin:
11 november 2017
Einde:
3 april 2018
Kosten:
€12
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
stedelijkmuseumalkmaar.nl/nu-te-zien/tijdelijke-tentoonstellingen/thomas-struth

Locatie

Stedelijk Museum Alkmaar
Canadaplein 1
Alkmaar, 1811 KE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 72 548 9789
Website:
stedelijkmuseumalkmaar.nl