This Is America: een verscheurd land

Hoe is het om in deze tijden kunstenaar te zijn in de VS? Politiek en sociaal zijn de Verenigde Staten een verscheurd land. Niet alleen Republikeinen en Democraten staan fel tegenover elkaar. Maar ook stad en platteland lijken in verschillende belevingswerelden te leven. Raciale spanningen zijn onverminderd actueel. Een religieus-conservatieve beweging probeert progressieve wetgeving terug te draaien. En de kloof tussen arm en rijk lijkt steeds groter te worden. 

Art USA Today

Kunstenaars geven van oudsher commentaar bij het maatschappelijk debat. Kunst is altijd al een spiegel van zijn tijd geweest. En de tentoonstelling in Amersfoort laat zien hoe huidige kunstenaars deze tijd beleven. Een onderdeel in de tentoonstelling is het For Freedoms-project. Het werd in 2016 opgezet door kunstenaars Hank Willis Thomas en Eric Gottesman. For Freedoms organiseert bijeenkomsten om vrijheid van meningsuiting en geloof te verkondigen. En angst en armoede te bestrijden. Het is een meer activistische benadering om burgerbetrokkenheid te stimuleren. Eén van de acties is het ontwerpen en plaatsen van zo’n 200 billboards. Een aantal hiervan zijn op de tentoonstelling te zien.

This Is America

Celeste Dupuy-Spencer, In The Whitehouse (perfectly demonic dynamism). 2018

In de tentoonstelling zijn meer kunstwerken te zien die iets zeggen over de discussies die momenteel in de Verenigde Staten worden gevoerd. Zo toont Hank Willis Thomas een gecrashte versie van de ‘General Lee’ met prominent op het dak de vlag van de zuidelijke staten tijdens de burgeroorlog in de VS. Dread Scott laat een heropvoering van een slavenopstand in 1811 zien, toen een groep slaven vanuit plantagevelden ten zuidwesten van New Orleans op weg gingen om een eigen staat te stichten. Catherine Opie maakte een serie animaties met actuele thema’s rond nationaliteit, democratie en identiteit. 

Hoofdrolspeler: Trump

De Amerikaanse fotograaf Andres Serrano (1950) bouwde voor een tentoonstelling in New York in de zomer van 2019 een portret op uit spullen rond Trump. Een jaar lang kocht hij onder meer op eBay allerhande spullen waarop Trumps naam, gezicht of handtekening staat. In de ogen van Serrano is dit de essentie van Trump, die zichzelf als ‘merk’ in de markt zet. Hij verzamelde honderden foto’s, petjes, mokken en gesigneerde tijdschrift-covers. Maar ook spullen uit zijn casino’s, van zijn universiteit en de Trump Steak. Hij heeft de spullen ook in een boek verzameld. En een deel van zijn verzameling is in Amersfoort te zien.