The American Dream

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

The American Dream

19 november 2017 - 28 mei 2018

€15
Edward Hopper, Morning Sun, Drents Museum Assen, The American Dream

Voor het eerst is in Europa een uitgebreid overzicht van naoorlogse Amerikaanse figuratieve kunst te zien. Daarvoor moet je wel naar twee musea. Tot en met 27 mei slaan het Drents Museum in Assen en de Kunsthalle Emden in Duitsland de handen ineen voor de tentoonstelling The American Dream: Amerikaans realisme 1945 – 2017. The American Dream biedt een spectaculair visueel overzicht van meer dan 200 kunstwerken van zowel bekende als minder bekende Amerikaanse kunstenaars. Het Drents Museum richt zich met zo’n 50 werken op de periode 1945 – 1965. Aangevuld met een selectie van werken uit de periode na 1965. Voor de overige werken uit de periode na 1965 moet je na het zo’n 120 kilometer (ongeveer anderhalf uur rijden) verder gelegen Emden.  Dat vereist wat planning als je beide tentoonstellingen wilt zien. Maar dat is wel aan te bevelen.

Fairfield Porter, October Interior, Drents Museum Assen, The American Dream

Fairfield Porter – October Interior (1963)

Amerikaanse bruiklenen

Pronkstuk in Assen is het werk Morning Sun van Eward Hopper dat hij in 1952 schilderde. Zijn vrouw zat model als de vrouw die we op het bed naar buiten zien staren. De populariteit van Hopper is vooral te danken aan de emoties die we kunnen projecteren op de eenzame figuren in de verstilde decors.
Beide musea bieden een fascinerende kijk op the ‘American way of life’. Daarmee is de tentoonstelling meer dan alleen een kunsthistorisch overzicht. De werken, afkomstig uit grote Amerikaanse musea, bedrijfscollecties en privécollecties, voeren je mee op een reis langs de cultuur en geschiedenis van het naoorlogse Amerika.

Ralph Goings, Amsterdam Diner, Drents Museum Assen, The American Dream

Ralph Goings – Amsterdam Diner (1980)

Realistische kijk op het dagelijks leven

Europa ligt na de Tweede Wereldoorlog in puin en Amerika wordt gezien als het land van de onbegrensde mogelijkheden. Met ‘The American Dream’ als het grote ideaal: wie hard genoeg werkt kan alles bereiken. De krantenjongen kan miljonair worden, het leven is maakbaar, the sky is the limit! Maar in werkelijkheid blijken succes en rijkdom niet altijd binnen handbereik. Naast de onbegrensde mogelijkheden toont de tentoonstelling ook de vele schaduwkanten van die tijd.

Andy Warhol, Paul Anka, Kunsthalle Emden, The American Dream

Andy Warhol – Paul Anka (1976)

Amerikaans realisme

In de kunstwereld komt het modernisme op. Kunstenaars leggen in hun veelal abstracte werk de nadruk op de toekomst, het optimisme en de vrijheid waar Amerikaanse soldaten voor gevochten hebben. Het modernisme wordt omarmd maar is theoretisch en intellectueel van aard, waardoor het de verbinding met het dagelijks leven mist. Tegelijk ontwikkelt zich een nieuwe vorm van realisme, die deze verbinding juist probeert te herstellen. Het Amerikaanse realisme werpt een koele blik op ‘the American way of life’ en zet daarmee de toeschouwer aan het denken. Het Amerikaanse realisme is uiteenlopend en verrassend. Waar Edward Hopper zich richt op sfeer en omgeving, experimenteert een kunstenaar als Andy Warhol met de ogenschijnlijk oppervlakkige esthetiek van de massamedia, de reclamewereld en de consumptiemaatschappij.

Stephen Shore, South of Klamath Falls, Kunsthalle Emden, The American Dream

Stephen Shore – South of Klamath Falls (1973)

Kunsthalle Emden

Het Drents Museum geeft een voorproefje op de tentoonstelling in Emden waar de nadruk op de periode na 1965 ligt. De tentoonstelling in Emden gaat verder waar de tentoonstelling in Assen eindigt. En volgt het Amerikaans realisme op met meer recente werken via Popart en fotorealisme tot de hedendaagse kunst. Om de verbinding met de tentoonstelling in Assen te maken zijn er in Emden ook een aantal topstukken uit de periode voor 1965 te zien. In Emden hangt veel fotografie waaronder foto’s van Lee Friedlander, Cindy Sherman en Stephen Shore.

Locatie

Drents Museum Assen
Brink 1
Assen, 9401 HS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)592 377773
Website:
drentsmuseum.nl/nl