Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tacita Dean in De Pont in Tilburg

14 september 2019 - 2 februari 2020

€12.50
Tacita Dean in Museum De Pont

Museum De Pont in Tilburg volgt al ruim 20 jaar de Britse Tacita Dean. Nu is er een tentoonstelling met werken van Dean uit de eigen collectie van het museum. Het werk van Tacita Dean (Canterbury, 1965) is erg divers. Naast films en foto’s bevat de tentoonstelling krijttekeningen, gravures en een lithoprint.

Der Jungbrunnen

Zo zijn in het werk Der Jungbrunnen (1998) verschillende elementen in één installatie gecombineerd. Het werk bestaat uit een film van 6 minuten, 4 foto’s en 3 krijttekeningen. Eén van de krijttekeningen legt een verband met Lucas Cranach’s gelijknamige schilderij uit 1546.

Tacita Dean in Museum De Pont

Tacita Dean, Still uit Disappearance at Sea, Cinemascope, 1996

Disappearance at Sea

Kenmerkend voor Dean is haar aandacht voor de relatie tussen beeld en geluid. Bijvoorbeeld in Disappearance at Sea I (1996) is het geluid van een vuurtoren een dragend element achter de beelden. De film begint met een close-up van de lampen van een vuurtoren. In het ritme van de langzaam ronddraaiende lens, en begeleid door een geraas dat het mechanisme veroorzaakt, flitst het verblindende licht over het doek. Na enkele minuten verandert het beeld. Het wordt nu grotendeels in beslag genomen door een avondlijke zee en lucht. Waarbij de horizon nog net binnen het bereik van de vuurtoren ligt. Over het panorama glijdt in regelmatige intervallen een zwakke bundel licht. Bijna ongemerkt vermindert het licht, totdat de nacht en een gitzwarte zee het beeld hebben overgenomen. Het geluid van de ronddraaiende lens van de vuurtoren blijft de film beheersen. Ook wanneer voor het oog niets meer waarneembaar is.

Tacita Dean, Museum De Pont Rilburg

Tacita Dean, Crowhurst II, 2007

Donald Crowhurst

Aan de basis van dit werk ligt de poging van Tacita Dean om de gebeurtenissen rond de dood van zeezeiler Donald Crowhurst te reconstrueren. Hij vertrok in 1968 voor een zeiltocht om de wereld. Gedreven door een wanhopig verlangen om iets groots te verrichten. Opgezweept door de plaatselijke minderstand en magistratuur vertrekt hij, onervaren en slecht voorbereid, met achterlating van vrouw en kinderen. En verdrinkt. Het is een verhaal dat grote overeenkomsten vertoont met het verhaal van Bas Jan Ader, de kunstenaar die verdween op zee. Dean’s film raakt op poëtische wijze aan het gevoel van toenemende eenzaamheid en desoriëntatie dat deze mannen moeten hebben ondervonden. Maar is geconcentreerd en gedistantieerd genoeg om een meer algemene betekenis te krijgen.

Tacita Dean’s fascinatie voor film wordt mede gevoed door de komst van nieuwe, digitale technieken. De grote veranderingen die in het medium plaatsvinden dagen kunstenaars uit om de filmische mogelijkheden en eigenschappen als het ware opnieuw te ontdekken. Ook in het werk van Tacita Dean zijn verwijzingen naar de praktijk en de traditie van de film herkenbaar, terwijl zij tegelijkertijd nieuwe narratieve en associatieve mogelijkheden ontwikkelt.

Gegevens

Begin:
14 september 2019
Einde:
2 februari
Kosten:
€12.50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
depont.nl/tentoonstelling/tacita-dean-3/

Locatie

De Pont museum
Wilhelminapark 1
Tilburg, Noord Brabant 5041 EA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 13 543 8300
Website:
depont.nl/te-zien/