Schilders van licht in Singer Laren

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Schilders van licht in Singer Laren

1 september 2020 - 17 januari 2021

€17
Schilders van licht

Schilders van licht presenteert vele zonnige en kleurrijke hoogtepunten uit de collectie van Singer Laren. De ideale tentoonstelling voor een warme nazomer. Er is werk te zien van onder anderen Claude Monet, G.H. Breitner, Isaac Israels, Jan Toorop, Ferdinand Hart Nibbrig, Jan Sluijters, Leo Gestel, Kees van Dongen en Charley Toorop.

De Haagse School

De tentoonstelling bevat onder andere werk van schilders die worden gerekend tot de Haagse School. Zij werkten in de periode van 1860 tot 1890 in de omgeving van Den Haag. Vandaar de benaming. Kunstenaars van de Haagse School streefden naar een meer realistische weergave van de werkelijkheid dan de geïdealiseerde weergave die in die tijd gebruikelijk was. Ze waren sterk onder de indruk van het werk van de kunstenaars van de School van Barbizon uit Frankrijk. In het begin was het kleurgebruik van de schilders van de Haagse School nogal somber. Later, onder invloed van het impressionisme, werd het kleurgebruik lichter en helderder en de penseelvoering losser. Een zelfde ontwikkeling is ook te zien bij Vincent van Gogh, die ook beïnvloed is door schilders uit de Haagse School. 

Schilders van licht

Claude Monet, Canal à Zaandam, 1871

Schilders van licht

Startpunt van de tentoonstelling is De Dam en sluizen aan de Achterzaan van Claude Monet, een vluchtige impressie van het reflecterende ochtendlicht. Vervolgens wordt  in zes thema’s getoond hoe kunstenaars rond 1900 licht weergeven. Zo stippelt Ferdinand Hart Nibbrig vibrerende lichteffecten terwijl Jan Sluijters volop met kleur experimenteert om zijn sensaties van het licht te verbeelden. In felle kleuren geeft hij uitdrukking aan de gevoelens die het licht bij hem oproept.

Schilders van licht

Jan Sluyters, Danseres, ca. 1907

Het mediterrane licht

Ten slotte gaan diverse kunstenaars op reis naar het mediterrane licht. De laatste zaal van schilders van licht is dan ook gewijd aan kunstenaars die op zoek gingen naar het zuidelijke licht. 

 

 

Locatie

Singer Laren
Oude Drift 1
Laren, 1251 BS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)35 5393939
Site:
singerlaren.nl/nl/