Rusteloze materie. Over de wereld van de dingen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rusteloze materie. Over de wereld van de dingen

9 juni 2018 - 24 september 2018

€12

In de tentoonstelling Rusteloze Materie koppelt het Cobra Museum in Amstelveen hedendaagse kunst aan kunst uit de tijd van Cobra.

Rusteloze materie

Op de tentoonstelling is werk te zien van Jean Dubuffet, Antoni Tàpies en Jaap Wagemaker. Zij maakten geen onderdeel uit van de Cobra-groep, maar werkten wel in dezelfde periode. Het zijn kunstenaars die een omslag in het denken over het gebruik van materiaal veroorzaakten. Daarbij werd het tonen van de eigenaardigheden van het materiaal een doel op zich. Voor hen was ‘materie’ een cruciaal onderwerp. Het stelde hen in staat iets te zeggen over de wereld om hen heen en de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Tegelijkertijd bood het onverwachte artistieke mogelijkheden.

Rusteloze materie, Cobra Museum voor de Moderne Kunst, Thierry Oussou, Antoni Tàpies

Detail Thierry Oussou, La Poesie en op de muur Antoni Tàpies, Terra sobre tela (foto Peter Tijhuis)

De wereld van de dingen

Die werkwijze is terug te zien in het werk dat getoond wordt van een aantal hedendaagse kunstenaars. Er is werk te zien van Pauline Curnier Jardin (Frankrijk), Egill Sæbjörnsson (IJsland), Wong Ping (Hong Kong), Nina Canell (Zweden), Thierry Oussou (Benin) en Shana Moulton (Verenigde Staten). Zo maakte Nina Canell twee krukjes aan de muur, waarvan de zittingen bestaan uit Iraanse gom. Dat goedje heeft een lage viscositeit, waardoor het materiaal onder invloed van de zwaartekracht uiterst traag naar beneden druipt.

Rusteloze Materie, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Nina Canell

Nina Canell – Gum Shelf

Tegenwoordig denken we anders over materie, en over dingen. De ‘wereld van de dingen’ wordt, onder invloed van ontwikkelingen in de technologie, steeds verder tot leven gewekt. Dingen worden steeds slimmer en kunnen steeds meer zelfstandig acteren. De klimaatcrisis, ontwikkelingen in technologie en kunstmatige intelligentie leiden tot een heroverweging van de relatie tussen mens en materie.

Rusteloze Materie, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Pauline Curnier Jardir

Pauline Curnier Jardin, Grotta Profunda Approfondita (2017), (foto Saskia Monshouwer)

Grot van de Anti-Materie

In de tentoonstelling wordt een prominente plaats ingenomen door de installatie Caverna dell’antimateria (Grot van de Anti-Materie) uit 1959 van Guiseppe Pinot-Gallizio. Het is een monumentale, betreedbare experimentele schilderinstallatie.

Toen Pinot-Gallizio besloot kunstenaar te worden, was hij al dik over de vijftig. Hij had opleidingen tot ingenieur, botanicus en scheikundige achter de rug toen hij de Cobrakunstenaar Asger Jorn ontmoette. Samen met hem zette hij het Experimenteel Laborattorium in Alba (Italië) op. Pinot-Gallizio ging als kunstenaar onorthodox te werk. In samenwerking met kunstenaars, wetenschappers en vrienden ontwikkelde hij een werkwijze om kunst per strekkende meter te produceren, op een lopende band. Door met meerdere mensen kunst te maken op mechanische wijze, zette Pinot-Gallizio het handschrift van de kunstenaar overboord.

In het Cobra Museum is voor het eerst in Nederland nu Pinot-Gallizio’s meesterwerk te zien, de Caverna dell’antimateria. Hiervoor werd een 145 meter lang doek op  ‘industriële’ wijze beschilderd. Het is een bijzondere ervaring om erin rond te lopen. De omgeving doet vooral denken aan een prehistorische grot. Het werk is te beschouwen als een commentaar op de oorsprong van creativiteit.

Rusteloze Materie, Cobra Museum voor de Moderne Kunst, Guiseppe Pinot-Gallizio

Guiseppe Pinot-Gallizio – Caverna dell’antimateria (1958/1959)

Locatie

Cobra Museum voor Moderne Kunst
Sandbergplein 1
Amstelveen, 1181 ZX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 5475050
Website:
cobra-museum.nl/