Rothko & ik

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rothko & ik

16 maart 2019 - 22 maart 2020

€12,50
Mark Rothko, Stedelijk Museum Schiedam

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903 – 1970) maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. Hij was de eerste abstracte kunstenaar die met zijn intense kleurvlakken de emotie centraal zette. Sommige kijkers houden het zelfs niet droog. Daarover zei hij: ‘Mensen die huilen hebben dezelfde religieuze ervaring als ik toen ik het maakte.’ Het is best apart dat een abstract kunstwerk dat toch tamelijk afstandelijk oogt, zo veel kan oproepen. Wat voor kracht schuilt er in het schilderij? In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kun je dat zelf ervaren. Je mag in je eentje zonder telefoon één van zijn topstukken bekijken, het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik. Kijken mag zo lang je wilt, tenzij er veel bezoekers wachten. Dan geldt een maximum van 10 minuten per persoon. Mensen die het schilderij gegarandeerd een uur voor zichzelf willen hebben, kunnen vóór openingstijd een uur alleen boeken.

Boijmans bij de Buren

Rothko’s Grey, Orange on Maroon, No. 8 is één van de belangrijkste werken van Museum Boijmans Van Beuningen en hangt vanwege de renovatie tijdelijk bij het Stedelijk Museum Schiedam. Onder de titel Boijmans bij de Buren zijn topstukken van Boijmans tot 2022 op zeven locaties in Rotterdam te zien en dus ook in Schiedam.

Wie is Mark Rothko ?

Rothko’s werk is internationaal geliefd en trekt veel bezoekers. Wie is de kunstenaar die door kijkers en kopers wordt bemind? Mark Rothko, toen nog Mark Rothkowitz, emigreerde op zijn 10de vanuit Rusland naar de VS. Hij is 35 jaar oud als hij het Amerikaanse staatsburgerschap krijgt. Twee jaar later wijzigt hij zijn achternaam in Rothko. Als jonge twintiger schrijft hij zich in bij de Art Students League of New York maar al snel besluit hij zich als kunstenaar zelf te ontwikkelen. Zijn talent blijft niet onopgemerkt. In 1933 heeft Rothko zijn eerste solo-expositie in het Portland Art Museum. Vanaf 1947 kiest hij voor de abstractie en schildert hij in de stijl waarmee hij wereldberoemd wordt. Zijn doeken bevatten voortaan twee of drie rechthoeken in verschillende kleuren op een egaal gekleurde ondergrond. Eind jaren vijftig is Rothko op de top van zijn roem. Hij krijgt grote opdrachten en schildert enorme werken. In 1961 heeft hij een overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. Zijn beroemdste opdracht in 1964 bestaat uit een serie schilderingen voor een kapel in Houston, Texas: the Rothko Chapel. Ondanks dat succes lijdt hij aan depressies en maakt hij op 25 februari 1970 een einde aan zijn leven.

Gegevens

Begin:
16 maart 2019
Einde:
22 maart
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/rothko-ik/

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
Schiedam, 3111 HL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)10 246 3666
Website:
stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/