Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Richard Long in het De Pont Museum

16 februari 2019 - 17 juni 2019

€12,50
Richard Long, De Pont museum

Het werk van Richard Long (Bristol, 1945) roept een groot gevoel van vrijheid op. Het idee dat met wandelen kunst kan worden gemaakt, opent letterlijk nieuwe werelden. Sinds eind jaren zestig onderzoekt Long concepten als tijd, afstand en geografie door in te grijpen in het landschap. Zijn kunstwerken bewegen zich tussen verschillende uitersten, zichtbaar en onzichtbaar. Van een monumentale cirkel in een onherbergzaam gebied tot een steen die hij oppakt en ergens anders weer achterlaat.

Tot en met 16 juni is in Tilburg in het De Pont museum een tentoonstelling met werk van Richard Long te zien. Het museum, gevestigd in een voormalige wolspinnerij, toont sinds haar opening in 1992 werk van Richard Long. Het heeft ook een aantal werken van Long in haar collectie zoals Planet Circle en Mud Line. Beide werken zijn overigens op de tentoonstelling niet te zien. Long had nog werk opgeslagen in kisten dat nog niet was verkocht. Voor deze tentoonstelling haalde hij ze uit de opslag. Zo hangen in de wolhokken foto’s van Long en tekstkunstwerken. In de centrale hal zijn zes verschillende sculpturen neergelegd.

Richard Long, De Pont museum

Richard Long

De kunstenaar put inspiratie uit wat de natuur hem biedt, van ritmes als eb en vloed tot de stenen die op zijn pad komen. Hoewel een werk zich over een omvangrijk gebied kan uitspreiden, gaat Long uit van de menselijk maat. Dit onderscheidt hem van Amerikaanse Land Art-kunstenaars die in de jaren zestig en zeventig met bulldozers imposante kunstwerken in de buitenlucht maakten. Bij Long wordt de natuur niet veroverd, maar intuïtief behandeld als een soort vriend.

Zijn kunst is vluchtig. Een werk kan uit niets meer bestaan dan een constructie van takjes of een paadje van voetstappen in het gras. Dan is het slechts wachten totdat de tand des tijds deze aanpassingen opeist. Het enige wat blijft zijn kaarten, foto’s en woordbeelden, door hem per definitie ‘tweedehands’ genoemd.

Long beschouwt zichzelf niet als een ‘conceptuele’ kunstenaar; hij gebruikt immers echte stenen en hij maakt ook daadwerkelijk wandelingen. Zijn ideeën zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met de uitvoering ervan. Wat tentoongesteld wordt, komt voort uit het contact van een levend wezen met zijn omgeving.

Richard Long, De Pont museum

Richard Long, Passing by Warli Tribal Land, Mahareshra, India, 2003

Van 24 februari tot en met 19 mei is er ook in het Kröller-Muller Museum in Otterlo een expositie met werk van Richard Long te zien: Richard Long – From the River.

Gegevens

Begin:
16 februari 2019
Einde:
17 juni 2019
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
depont.nl/tentoonstelling/detail/richard-long/

Locatie

De Pont museum
Wilhelminapark 1
Tilburg, Noord Brabant 5041 EA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 13 543 8300
Website:
depont.nl/te-zien/