Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rembrandt en het Mauritshuis

31 januari 2019 - 16 september 2019

€15,50
Rembrandt van Rijn, Rembrandt en het Mauritshuis, Rembrandtjaar 2019

In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350ste sterfdag van de beroemdste Hollandse Meester op 4 oktober 2019. Het hele jaar zijn er tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

Rembrandt en de Gouden Eeuw-jaar

Ook na zijn overlijden blijft Rembrandt de wereld fascineren met zijn leven en werk. Elke generatie heeft zijn favoriete ‘Rembrandt’, onderzoekt zijn schilderijen en ontdekt nieuwe details en verhalen. De 350ste sterfdag van Rembrandt in 2019 is aanleiding om aandacht te vragen voor Rembrandt als kunstenaar, als persoon en als inspirator.

De grote Rembrandt-musea zoals het Rembrandthuis, het Mauritshuis, het Fries Museum, Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum eren Rembrandt met grote tentoonstellingen. Ook andere musea en locaties in het hele land staan in het teken van de Gouden Eeuw van Rembrandt en zijn tijdgenoten.

Rembrandt van Rijn, Rembrandt en het Mauritshuis, Rembrandtjaar 2019

Rembrandt van Rijn, Saul en David, 1651-1654 en 1655-1658, collectie Mauritshuis

Rembrandt en het Mauritshuis

Het Mauritshuis trapt op 31 januari het Rembrandtjaar af met de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. Het Mauritshuis heeft één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Ter nagedachtenis aan de 350ste sterfdag van de meester-schilder van de Gouden eeuw zijn van 31 januari t/m 15 september 2019 alle 18 schilderijen te zien uit de collectie van het Mauritshuis. Het Mauritshuis heeft meerdere werken van Rembrandt in de collectie, waaronder zijn laatste Zelfportret en het opnieuw aan hem toegewezen schilderij Saul en David. De tentoonstelling bestaat niet alleen uit meesterwerken zoals De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, maar ook uit schilderijen die niet langer toegeschreven worden aan Rembrandt. Deze kunstwerken zijn zelden of zelfs nooit tentoongesteld.

De tentoonstelling vertelt van elk schilderij het verhaal hoe het in de verzameling van het museum is terecht gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Is het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’ Het publiek wordt bovendien uitgenodigd te kijken en te vergelijken. Is het verschil tussen ‘wel een Rembrandt’ en ‘geen Rembrandt’ met het blote oog te zien? En hoe zit het met de twee portretten waar twijfels over bestaan? Achttien schilderijen, 350 jaar fascinerende geschiedenis.

Rembrandt van Rijn, Rembrandt en het Mauritshuis, Rembrandtjaar 2019

Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1669, collectie Mauritshuis

 

Rembrandt van Rijn (1606 – 1669)

was een van de meest veelzijdige en invloedrijke schilders van de Gouden Eeuw. Hij heeft meer dan 300 schilderijen op zijn naam staan en schilderde een breed scala aan onderwerpen. Rembrandt begon in zijn geboortestad Leiden, maar verhuisde al vroeg naar het snelgroeiende Amsterdam. Daar schilderde hij verhalen en portretten met veel actie en een groot contrast tussen licht en donker.
In de laatste jaren van zijn leven maakte Rembrandt veel van zijn beste werken. Ze zijn veel rustiger van karakter dan voorheen. Beweging zit nu vooral in de losse, snel opgebrachte penseelstreken. De schilderijen getuigen van een diep psychologisch inzicht.

Gegevens

Begin:
31 januari 2019
Einde:
16 september 2019
Kosten:
€15,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/tentoonstellingen/rembrandt-en-het-mauritshuis/

Locatie

Mauritshuis
Plein 29
Den Haag, 2511 CS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)70 3023456
Website:
mauritshuis.nl/nl-nl/