Realisme nu: de stand van zaken in Nederland

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Realisme nu: de stand van zaken in Nederland

1 juni 2020 - 4 oktober 2020

€12,50
Realisme nu

In de negentiende eeuw zorgde realistische kunst voor een revolutie. Realistische schilders keken om zich heen en zetten het alledaagse leven op het doek. Die soms wel rauwe werkelijkheid was ‘te waar’ en dus niet ‘mooi’, vonden bijna alle kunstliefhebbers. Realisme nu is niet langer revolutionair. Hoe hangt de vlag erbij? En vooral: hoe ziet het er in Nederland uit? Vragen waarop de tentoonstelling Realisme nu in het Stedelijk Museum Schiedam antwoord geeft.

Gemeenschappelijke deler van elk kunstwerk in de tentoonstelling is dat het aan de werkelijkheid is ontsproten. Wat je ziet is heel herkenbaar. En toch ook weer niet. Doordat je door de ogen van de kunstenaar naar de werkelijkheid kijkt, ga je die toch anders zien.

De tentoonstelling laat zien hoe levend het realisme nu is. Er is werk van Nederlandse hedendaagse kunstenaars, onder wie Koen Vermeule, Jans Muskee en Jurre Blom te zien. Elke kunstenaar vult het realisme op zijn eigen manier in. Er is ook abstract werk van Daan van Golden en Jan Schoonhoven te zien. Realisme en abstractie lijkt niet samen te gaan. Maar Jan Schoonhoven vond zijn onderwerpen op straat in Delft, in de zichtbare werkelijkheid.

Realisme nu

Nico Heilijgers Qué Calor!, 2012 en Daan van Golden, Zonder titel, 1966

Omgekeerd geldt dat een realistische fijnschilder de wereld soms ook ziet in abstracte patronen en composities. Hij of zij denkt na over vlakverdeling, kleur en balans. Zo hangt het werk Qué Calor! van Nico Heilijgers naast een geel gekanteld vierkant van Daan van Golden. Daarmee laat het museum ons de relatie tussen abstractie en realisme zien. 

Maar Realisme nu raakt ook andere thema’s dan abstractie. Ook thema’s als verstilling, engagement, verhalen en tronies (portretten) worden behandeld. Ook bij het realisme nu gaat het werk vaak over ons dagelijks leven en de verhalen die daarbij horen. De scènes lijken kiekjes, toevallige snapshots van alledaagse momenten. Tot je beter kijkt. Dan zie je dat er net iets is gebeurd of staat te gebeuren. Zo schildert Jurre Blom echte beelden. Authentieke momenten die hij een soort tussenmomenten noemt. Want waar kijk je nou eigenlijk naar? Waarom staan die drie paar schoenen zo netjes op een rijtje, op die plek in de kamer? Wie vlucht de deur uit? En waarom? In 2019 is Jurre Blom gekozen tot Talent van het Jaar.

Realisme nu

Jurre Blom

Gegevens

Begin:
1 juni 2020
Einde:
4 oktober 2020
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , ,
Site:
stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/realisme-nu/

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
Schiedam, 3111 HL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)10 246 3666
Site:
stedelijkmuseumschiedam.nl/nl/