Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Raquel van Haver – Spirits of the Soil

25 november 2018 - 8 april 2019

€17,50

Het Stedelijk Museum Amsterdam toont dit najaar nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver in de tentoonstelling Spirits of the Soil. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Raquel van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen gemaakt. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam.

Raquel van Haver

Van Haver (1989) geboren in Bogotá (Colombia) maar opgegroeid in Nederland, maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst. Schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt. Met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving.

Favelas, slums en barrios

Voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver onder andere het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night. Het meet 4 bij 9 meter, zeg maar ruim twee keer de oppervlakte van De Nachtwacht.  Op het schilderij verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt. En reflecteert zij op haar verblijf in de barrios, slums en favelas van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika.

Area Boys

De nieuwe schilderijen van Spirits of the Soil vinden hun oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria. Daar dompelde zij zich onder in de marginale gemeenschappen van de miljoenenstad. Met als doel verhalen en beelden te verzamelen die zich later in haar schilderijen zouden vermengen met beelden uit andere door haar bezochte gemeenschappen. Zo sloot Van Haver vriendschappen met de Area Boys in Lagos. Dat zijn losjes georganiseerde bendes van teenagers en straatkinderen die er in de verpauperde achterstandswijken van Lagos het beste van proberen te maken. Daar maakte zij foto’s en schetsen van het leven in deze sociale ruimtes. Zoals hoe men elkaar treft, met elkaar eet en drinkt en de laatste nieuwtjes uitwisselt. Pas dan volgt thuis het schilderen op doek. 

Raquel van Haver, Spirits of the Soil, Stedelijk Museum Amsterdam

Raquel van Haver, Change the Rhythm of the Dancehall … It’s Still The Same Groove, 2018

Spirits of the Soil

Terug in Amsterdam vormen de foto’s en tekeningen de basis voor de nieuwe serie composities onder de titel Spirits of the Soil. De schilderijen kenmerken zich door een zeer specifiek gevoel voor vorm en een grote materiële complexiteit. Het zijn grote, collageachtige constructies. Waarbij laag over laag op jute is geschilderd. Dikke lagen olieverf, gips, olieverf, spuitbus, kunststoffen, houtskool, teer, papier, as, mobiele telefoons en haar. Sommige delen van het beeldvlak lijken bijna geboetseerd en groeien uit tot ware reliëfs. Terwijl andere delen zich onderscheiden door een tekenachtige schraalheid. 

De tentoonstelling bestaat uit een introductieruimte met fotocollages die Van Haver in 2017 in Lagos maakte. Daarnaast vier kabinetten met elk een groot nieuw schilderij. De tentoonstelling vindt tenslotte zijn apotheose in een grote zaal waarin het hoofdwerk hangt: We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night uit 2018. In dit reusachtige schilderij van 4 bij 9 meter vloeien alle beelden uit de voorgaande kabinetten samen. Hij past precies op zaal. Het is een compositie waarin een groep personen zich rond een tafel met eten en drinken gegroepeerd heeft. Enigszins gemodelleerd naar Da Vinci’s Laatste Avondmaal. Het centrale gezelschap rond de tafel waaiert uit naar flankerende scenes met etende, drinkende en kaartende figuren. De informele architectuur van de geschilderde buurt zet zich voort in een ruimtelijke installatie met houten schotten, trapjes en verhogingen in de zaal.

Prijzen

Raquel van Haver, 29 jaar nog maar, won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Raquel van Haver, Spirits of the Soil, Stedelijk Museum Amsterdam

Raquel van Haver, A Shrine of a Deity, Lenyin ise aye Lo Ku, 2018

Gegevens

Begin:
25 november 2018
Einde:
8 april 2019
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/raquel-van-haver

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
Amsterdam, 1071 DJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 5732 911
Website:
stedelijk.nl