Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy

8 maart 2018 - 10 september 2018

£22
Pablo Picasso, 1932, Tate Modern Londen, Marie-Thérèse Walter

Tate Modern wijdt een expositie aan Picasso’s wonderjaar 1932. In dat jaar, waarin Picasso vijftig werd, bezegelde hij zijn naam als één van de meest invloedrijke kunstenaars aller tijden. Er is ook geen ander jaar dat een beter overzicht geeft van zijn wereld dan 1932. Zoals hij zelf heeft gezegd: “Het werk van een kunstenaar is zijn manier om een dagboek bij te houden.” Dat gaat vooral op voor de werken die hij in 1932 maakte en die te zien zijn op deze tentoonstelling. Meer dan honderd werken illustreren bijna dag na dag het leven van de kunstenaar. De tentoonstelling was eerder te zien in het Musée Picasso in Parijs.

Love

De tentoonstelling opent op Kerstmis 1931 met twee portretten. Het zijn portretten van de twee vrouwen in Picasso’s leven op dat moment. De ene was Olga Khokhlova zijn vrouw, waarmee hij niet meer gelukkig was. De andere was zijn jonge minnares Marie-Thérèse Walter, die hij vijf jaar eerder had ontmoet en vanaf dat moment zijn muze en minnares werd. Gedurende 1932 legde Picasso zijn jonge muze vast in het ene na het andere topwerk. Het is een tijd dat zijn werk zich verder ontwikkelde en het hoekige kubisme plaats maakt voor meer sensuele curves. Ook zijn kleurenpalet verandert en bevat steeds meer lavendelpaars en geel. Geel om de blonde haren van Marie-Thérèse uit te beelden.

Pablo Picasso, 1932, Tate Modern Londen, Marie-Thérèse Walter

Pablo Picasso – Femme nue dans un fauteuil rouge; 1932

Fame

In 1932 was Picasso al een gevestigd kunstenaar. In 1930 had hij in Normandië al een landgoed gekocht. Maar zijn definitieve publieke doorbraak beleefde hij in juni 1932, toen voor het eerst een overzichtstentoonstelling van zijn werk werd gehouden. Werken uit zijn, tot dat moment, dertig jarige carrière werden op de tentoonstelling getoond. Waarbij verschillende periodes door elkaar werden gepresenteerd. De tentoonstelling was een enorme hit. Het bevestigde zijn status als enorme creatieve kracht en leider van de kunstwereld. Dit retrospectief is in Londen op kleinere schaal nagebouwd. Hier is goed te zien hoe Picasso’s klim naar de top tot stand kwam.

Tragedy

Ook zijn op de tentoonstelling monochrome kruisigingsscènes te zien geïnspireerd op het Isenheimer Altaar van Matthias Grünewald. De stijlbreuk met de andere schilderijen is erg groot. Het geeft de veelzijdigheid van de kunstenaar aan. 
In september 1935 beviel Marie-Thérèse van een dochter. Eind 1935 ontmoette Picasso Dora Maar. Zij werd zijn nieuwe maitresse. Hij bleef Marie-Thérèse en zijn dochter wel financieel onderhouden. 

Pablo Picasso, 1932, Tate Modern Londen, Marie-Thérèse Walter

Pablo Picasso- Nude, Green Leaves and Bust (Femme nue, feuilles et buste); 1932

Gegevens

Begin:
8 maart 2018
Einde:
10 september 2018
Kosten:
£22
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
tate.org.uk/whats-on/tate-modern/exhibition/ey-exhibition-picasso-1932-love-fame-tragedy

Locatie

Tate Modern
Bankside
London, SE1 9TG Verenigd Koninkrijk
+ Google Maps
Telefoon:
+44 (0)20 7887 8888
Website:
tate.org.uk/visit/tate-modern