Paula Modersohn-Becker. Een nieuw vrouwbeeld.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Paula Modersohn-Becker. Een nieuw vrouwbeeld.

17 oktober 2020 - 31 januari 2021

€16
Paula Modersohn-Becker

Paula Modersohn-Becker kijkt vanuit de schaduw die over haar gezicht valt de toeschouwer aan met een indringende blik. Ze schildert dit zelfportet na een periode van grote twijfel over de juiste richting in haar leven. Een toekomst met haar echtgenoot in het Duitse Worspwede en daar haar leven leiden met een zo goed mogelijke balans tussen kunstenaarschap en moederschap. Of zichzelf in het bruisende Parijs volledig ten dienste stellen van de kunst. Ze kiest uiteindelijk voor het eerste. Door haar verbeelding van het moederschap en haar zelfportretten is zij baanbrekend in de kunstgeschiedenis. Ze wordt beschouwd als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het vroege expressionisme.

Een rusteloos leven

Paula Becker (1876 – 1907) maakt vanaf ongeveer 1897 deel uit van de Noord-Duitse kunstenaarskolonie Worpswede. Daar leert ze onder meer de schilder Otto Modersohn kennen. Geïnspireerd door de landelijke omgeving schilderen Otto en veel van de andere kunstenaars van de kolonie kleurrijke landschappen. Paula richt zich daarnaast op de mensen die het dorp bevolkten. Moeders met kinderen en kinderen alleen of samen waren favoriet. In 1901 trouwt ze met Otto en wordt stiefmoeder van zijn dochter Elsbeth. Als Paula in Worpswede is, verlangt ze naar Parijs, waar ze vanaf 1900 verschillende keren verbleef. In Worpswede vindt ze rust in het gezinsleven, in Parijs het avontuur.

Begin 1906 vertrekt ze naar Parijs met de wens te willen scheiden en zich totaal aan de kunsten te wijden. Ten tijde van de voltooiing van dit schilderij is ze van standpunt veranderd. Ze is terug bij Otto Modersohn in Worpswede en zwanger. Ze is overtuigd haar leven als moeder en vrouw in te kunnen richten zoals het haar past. Dochter Mathilde wordt op 2 november 1907 geboren. Maar haar geluk duurt niet lang. Op 20 november sterft Paula Modersohn-Becker aan een embolie. “Jammer”, is het laatste wat ze zegt.

Baanbrekend in de kunstgeschiedenis

Het vrouwelijk naakt’ en ‘moeder en kind’ zijn aloude thema’s in de kunstgeschiedenis. Begin twintigste eeuw worden ze nog veelal vanuit de mannelijke blik verbeeld: seksueel beladen of lieflijk, of allebei. Paula Modersohn-Becker breekt met deze traditie en maakt talloze, naakte, zelfportretten en portretten van moeders met hun net geboren kinderen die een heel andere sensatie oproepen. Modersohn-Beckers werken zijn ontstaan vanuit haar persoonlijke ervaring en gevoelswereld en zijn daardoor krachtig, rauw en kwetsbaar tegelijk. Daardoor staan ze aan de basis voor een kunstgeschiedenis waarin de vrouwelijke ervaring leidend is.

 

Gegevens

Begin:
17 oktober 2020
Einde:
31 januari
Kosten:
€16
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Site:
kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/paula-modersohn-becker

Locatie

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
Den Haag, 2517 HV Nederland
+ Google Maps
Site:
kunstmuseum.nl/nl