Panamarenko – Learn to imitate the flight of birds.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Panamarenko – Learn to imitate the flight of birds.

19 mei - 18 oktober

€12
Panamarenko overleden

Op 14 december 2019 overleed Panamarenko. Kunstenaar, uitvinder, technicus, wiskundige, filosoof en visionair. Naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag moest 2020 een jubileumjaar worden. Maar door zijn overlijden is het nu een hommagejaar geworden. Zo wordt in Antwerpen, zijn thuisstad, in het Museum van Hedendaagse Kunst vanaf 9 mei een retrospectief georganiseerd. En het Mu.ZEE in Oostende toont uit haar collectie ook een aantal werken van Panamarenko. Ze zijn te zien tot en met 18 oktober.

Panamarenko

We kennen Panamarenko (1940 – 2019) het best in zijn onderzoek naar allerlei fantastische vliegmachines. De machines die hij bedenkt zijn niet zozeer functioneel. Niet hun functioneren boeit hem. Haalbaarheid en realiseerbaarheid zijn minder belangrijk. De machines staan symbool voor de menselijke creativiteit. Het zijn dromen die werkelijkheid worden.

Panamarenko overleden

Panamarenko, Pepto Bismo, Antwerpen, 2003

Learn to imitate the flight of birds

Eén van Panamarenko’s grootste dromen is wel die om te kunnen vliegen zoals de vogels dat doen. Daarom is de tentoonstelling in Oostende dan ook heel toepasselijk ‘Learn to imitate the flight of birds’ getiteld. In 1986 ontwerpt Panamarenko enkele rugzakvliegmodellen. Machines door de mens aangedreven. En in de lucht gehouden met behulp van stuwkrachtelementen die op de rug gedragen worden. De werken laten de zoektocht zien van Panamarenko naar het samengaan van mens en natuur.

Ruimtevaartuigen

Een zeer opmerkelijk model is dat van de Vliegende Sigaar (1978). Dit ruimtetuig zou zich buiten de atmosfeer kunnen bewegen. Het haalt haar energie uit de werking van magnetische velden. Een ander bekend model van Panamarenko is de Aeromodeller. Het is het eerste luchtschip dat hij in  1971 maakt. Het immense vaartuig is in 1972 tijdens Documenta V in Kassel te zien. De zeppelin belichaamt de droom van de kunstenaar om zich ten allen tijde vrij te kunnen voortbewegen in het luchtruim.

Panamarenko overleden

Panamarenko, The Aeromodeller, 1969 – 1971

Het Mu.Zee vertoont Panamarenko’s werk in dialoog met het werk van Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Jef Geys, Hugo Heyrman, Bernd Lohaus & Bruce Nauman. Het zij kunstenaars die sterk met hem verwant zijn.

Gegevens

Begin:
19 mei
Einde:
18 oktober
Kosten:
€12
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
muzee.be/nl/muzee/t212500/panamarenko-en-tijdgenoten-learn-to-imitate-the-flight-of-birds

Locatie

Mu.Zee
Romestraat 11
Oostende, B-8400 België
+ Google Maps
Telefoon:
00 32 (0)59 50 81 18
Site:
muzee.be/nl/muzee