Michael Wolf. Life in cities.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Michael Wolf. Life in cities.

20 januari 2018 - 23 april 2018

€9
Michael Wolf, Architecture of Density, Fotomuseum Den Haag, Life in Cities

Het Fotomuseum Den Haag toont met de tentoonstelling Life in Cities een overzicht van het werk van de Duitse fotograaf Michael Wolf. Zo is er werk te zien vanaf zijn vroegste jaren als fotojournalist tot en met zijn recentere series met vrij werk.

Leven in Hong Kong

Michael Wolf werd in 1954 geboren in München en is opgegroeid in de Verenigde Staten en Canada. Voor zijn studie keerde hij terug naar Duitsland en in 1994 verhuisde hij naar Hong Kong. Daar ging hij aan de slag als fotojournalist voor onder andere het Duitse tijdschrift Stern. Toen in 2003 zijn werk als fotojournalist eindigde, maakte hij de overstap naar vrij werk. De eerste serie die hij maakte Architecture of Density zorgde meteen voor zijn doorbraak. De foto’s van de volgebouwde stad worden zo aangesneden dat hemel en horizon ontbreken en het beeld bijna abstract wordt. Het gevolg is dat de foto’s de kijker een blik geven op een troosteloos en anoniem bestaan in een metropool als Hong Kong. Het centrale thema in zijn werk is dan ook het leven van mensen in de altijd veranderende metropolen.

Michael Wolf, Transparent City, Fotomuseum Den Haag, Life in Cities

Michael Wolf – Transparent City

Privacy en voyeurisme

Een ander thema in zijn werk is privacy en voyeurisme in de grote stad. Omdat het bestaan in de grote stad anoniem is wanen mensen zich vaak onbespied. Voor de serie Transparent City,  gemaakt als artist-in-residence in Chicago, werd hij getroffen door de transparantie van de architectuur. Hij raakte gefascineerd door wat er plaatsvond in de gebouwen in plaats van daarbuiten. Zo ontstond de serie Transparent City Details. Hiervoor inspecteerde Wolf elke centimeter van zijn foto’s op zoek naar merkwaardige menselijke activiteit. Vervolgens blaast hij deze details op tot we in grove pixels bijvoorbeeld een zakenman herkennen die op kantoor een golfballetje slaat of iemand die vol vertwijfeling zijn gezicht in zijn handen laat zakken.

Michael Wolf, Transparent City Details, Fotomuseum Den Haag, Life in Cities

Michael Wolf – Transparent City Details

Google Street View

Wanneer in 2008 Michael Wolf, tegen zijn zin, een tijdje in Parijs woont probeert hij zich via Google Street View de stad eigen te maken. Onderweg in Google Street View ontdekt Michael Wolf allerlei opvallende toevalligheden. Zoals een oudere vrouw die op de stoep is gevallen, een vechtpartij, een wildplasser en vele opgestoken middelvingers naar de Google-camera. Door foto’s van deze internetbeelden te maken ontwikkelt hij een vorm van straatfotografie zonder zelf de straat op te gaan.

Michael Wolf, Paris, Fotomuseum Den Haag, Life in Cities

Michael Wolf – Paris

Tokyo Compression

Bij een verblijf in Tokyo vielen Michael Wolf de gezichten van forensen op die werden platgedrukt in de metro. Gedurende de jaren 2010 – 2013 keert Wolf elk jaar terug naar Tokyo om steeds vanuit dezelfde nis op een station foto’s van de samengepakte metroreizigers te maken. Dit leidde tot misschien wel zijn beroemdste fotoserie Tokyo Compression. Vorig jaar is het bijbehorende boek opnieuw uitgebracht.

Michael Wolf, Tokyo Compression, Fotomuseum Den Haag, Life in Cities

Michael Wolf – Tokyo Compression

The Real Toy Story

Er is in Den Haag ook de indrukwekkende, wandvullende installatie The Real Toy Story te zien. Het vormt een commentaar op de industriële massaproductie in China. Een enorme hoeveelheid door Wolf verzameld ‘Made in China’-speelgoed (circa 20.000 stuks op 40 vierkante meter) flankeert de foto´s die hij maakte van arbeiders in Chinese speelgoedfabrieken. 

Michael Wolf, The real toy story, Fotomuseum Den Haag, Life in Cities

Michael Wolf – The real toy story

Gegevens

Begin:
20 januari 2018
Einde:
23 april 2018
Kosten:
€9
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
fotomuseumdenhaag.nl/tentoonstellingen/michael-wolf

Locatie

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
Den Haag, 2517 HV Nederland
+ Google Maps
Website:
fotomuseumdenhaag.nl/