Meesterwerken uit Wenen in Den Bosch

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Meesterwerken uit Wenen in Den Bosch

1 juni - 6 september

€15
Meesterwerken uit Wenen

Een groot aantal Vlaamse en Hollandse meesterwerken zijn momenteel te zien in het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Tot en met 1 juni zijn In Den Bosch vijftig schilderijen en twintig tekeningen te zien afkomstig uit de collectie van de Weense kunstacademie. De tentoonstelling omvat werken van onder meer Peter Paul Rubens, Jan Weenix, Melchior d’Hondecoeter, Rembrandt van Rijn en Anthony van Dyck. Met deze tentoonstelling presenteert het Noordbrabants Museum voor de eerste keer een selectie van deze omvang op Nederlandse bodem. En dat de bijzondere ontstaansgeschiedenis van deze collectie wordt verteld.

Een bijzondere ontstaansgeschiedenis

In 1822 liet Anton graaf Lamberg-Sprinzenstein de Weense kunstacademie een indrukwekkend legaat na. Na jaren verwoed verzamelen had hij een collectie van ongeveer 800 schilderijen van meesters als Rubens, Van Dyck en Rembrandt. Aan de nalatenschap verbond hij echter één voorwaarde. De gift moest toegankelijk zijn voor zowel studenten als publiek. Zo ontstond de Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien: een universiteitsmuseum met een topcollectie.

Absolute topstukken

De absolute topstukken op de tentoonstelling zijn Bacchanaal met de dronken Silenus van Peter Paul Rubens, Zelfportret op 15-jarige leeftijd van Anthony van Dyck, Portret van een jonge vrouw van Rembrandt van Rijn en De witte pauw van Jan Weenix.

Locatie

Noordbrabants Museum
Verwersstraat 41
's-Hertogenbosch, 5211 HT Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31(0)73-6877877
Site:
hetnoordbrabantsmuseum.nl/