Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Luc Tuymans – The Return

29 juni 2019 - 17 november 2019

€12.50
Luc Tuymans, The Return in Museum De Pont in Tilburg

In 1995 organiseerde museum De Pont in Tilburg de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van de Belgische schilder Luc Tuymans (Mortsel, 1958). Vanaf 29 juni is de inmiddels wereldberoemde kunstenaar terug in Tilburg met een tweede overzicht. Dat is  toepasselijk The Return getiteld. De tentoonstelling laat een vijftigtal schilderijen zien uit de periode 1975 tot nu. Waaronder een aantal recente werken die niet eerder te zien waren.

Ontregelend werk

Luc Tuymans hield zich als beginnend kunstenaar vooral met film bezig. Maar geleidelijk aan won de schilderkunst zijn interesse. Lange tijd werkte hij buiten de schijnwerpers tot hij, eind jaren tachtig, de tijd rijp achtte om naar buiten te treden. Hij kreeg al snel succes. In zijn schilderijen broeit vaak het geweld, geweld dat weliswaar buiten beeld blijft maar altijd voelbaar is. De werken tonen hun verwarrende, traumatische inhoud slechts indirect. Maar zijn schilderijen roepen bij de kijker nog altijd een zeker ongemak op. En ook al kom je dicht bij de mogelijke betekenis ervan, het werk zal zijn geheim nooit helemaal prijsgeven. Het maakt zijn werk ontregelend.

Luc Tuymans, The Return in Museum De Pont in Tilburg

Luc Tuymans, The Cry, 1990

Der diagnostische Blick van Luc Tuymans

Veel beeldprincipes zoals de rol van de close-up en de kadrering heeft de schilder ontleend aan de cinema. Tuymans heeft dat merkwaardige vermogen zowel betrokken te zijn bij zijn onderwerpen als volstrekt onverschillig. Schijnbaar onaangedaan observeert hij de schokkende realiteit met de klinische blik van een patholoog-anatoom. Het is veelzeggend dat de kunstenaar een serie van tien schilderijen uit 1992 van zieken in hun terminale stadium Der diagnostische Blick heeft genoemd. Der diagnostische Blick IV toont niet zozeer een portret van zo’n patiënt, alswel een afbeelding van diens gelaat. Het schilderij biedt geen enkele mogelijkheid tot het wezen van de geportretteerde door te dringen.

Luc Tuymans, Der diagnostische Blick IV, 1992

Bathroom

Tuymans vergelijkt zijn schilderijen met nabeelden, die zich aanvankelijk helder en duidelijk aftekenen om vervolgens onherroepelijk te verdwijnen. Om dit ‘verdwijnpunt van het beeld’ is het hem te doen: het moment waarop het zichtbare dreigt op te lossen in onzichtbaarheid, het punt waarop niet langer duidelijk is wat een voorstelling precies voorstelt. De vale kleuren, het gedempte licht en de schimmige voorstellingen die veel van zijn werken kenmerken, zinspelen op de onvolkomenheid van schilderkunstige representaties van de (historische) realiteit. Bathroom (1996) verwijst bijvoorbeeld naar de wreedheden van de oorlog: de betegelde ruimte in het vernietigingskamp moet het onvoorstelbare voorstelbaar maken. Het grijze, mistige beeld heeft nog het meest weg van een spookbeeld dat maar niet concreet wil worden.

Luc Tuymans, The Return in Museum De Pont in Tilburg.

Luc Tuymans, Bathroom, 1996

Gegevens

Begin:
29 juni 2019
Einde:
17 november 2019
Kosten:
€12.50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
depont.nl/tentoonstelling/detail/luc-tuymans-1/

Locatie

De Pont museum
Wilhelminapark 1
Tilburg, Noord Brabant 5041 EA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 13 543 8300
Website:
depont.nl/te-zien/