Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kunst van formaat

10 februari 2018 - 30 april 2018

€17,50
Jim Shaw, D'red Dwarf, B'lack Hole, Boijmans van Beuningen, Kunst van formaat

Van 10 februari tot en met 29 april 2018 worden in Museum Boijmans Van Beuningen tijdens de tentoonstelling ‘Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig’ zo’n zestig werken van groot formaat getoond. De enorme werken zijn soms wel 5 meter hoog en 6 meter breed. Vanwege hun afmetingen worden deze werken zelden getoond. De werken zijn min of meer chronologisch gegroepeerd.

Bij het samenstellen van de tentoonstelling ‘De collectie als tijdmachine’ waarbij de collectie van het Museum Boymans van Beuningen wordt gepresenteerd in het oude gedeelte van het museumgebouw, moesten een aantal grote werken afvallen. Gewoon omdat ze niet door de deuropeningen konden. Vandaar dat, als aanvulling op ‘De collectie als tijdmachine’, tot en met 29 april de tentoonstelling ‘Kunst van formaat’ te zien is. De tentoonstelling laat werken zien vanaf de jaren vijftig. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Museum Boijmans Van Beuningen actief moderne kunst aangekocht. 

Vandaag de dag zijn kunstwerken, onder het motto “size matters”, vaak extreem groot. Schilderijen die een hele wand beslaan, zaalvullende sculpturen en installaties. Het lijkt erop dat kunstenaars denken dat “big is beautiful”. Of misschien is het een soort krachtpatserij waarbij ze toeschouwers willen overdonderen.

Wat er te zien is

Op deze tentoonstelling is onder andere ‘Driftwood circle’ van Richard Long te zien. Drijfhout dat de kunstenaar op zijn wandelingen heeft verzameld, is in het museum in een cirkel gelegd.
Van Jim Shaw is er ‘D’red Dwarf, B’lack Hole’ te zien. Shaw gebruikt graag oude theaterdoeken als ondergrond voor schilderingen die afkomstig lijken uit goedkope stripboekjes met horrorverhalen. Op dit schilderij zie je een landschap met een piramidevormige tempel en bomen die van kauwgom lijken.
Verder is er ruimte gemaakt voor het werk ‘Cloth Jumping, A Monument for Muybridge’ van de vroeg gestorven Rotterdamse kunstenares Anna Verweij-Verschuure, die zichzelf als kunstenaar kortweg Anna noemde. Zij heeft lappen grijze stof met wasknijpers aan een waslijn gehangen, nadat ze er aan de onderkant vormen heeft uitgesneden die corresponderen met een reeks opeenvolgende foto’s van een springende man, gemaakt door de beroemde 19de-eeuwse fotograaf Eadweard Muybridge.

Gegevens

Begin:
10 februari 2018
Einde:
30 april 2018
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,
Website:
boijmans.nl/tentoonstellingen/kunst-van-formaat-de-collectie-xl-vanaf-de-jaren-vijftig

Locatie

Museum Boijmans van Beuningen
Museumpark 18 - 20
Rotterdam, 3015 CX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)10 4419400
Website:
boijmans.nl