Jump into the Future. The Borgmann Donation.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jump into the Future. The Borgmann Donation.

26 november 2017 - 16 april 2018

€17.50
Jack Goldstein, The Jump, Jump into the Future, Stedelijk Museum Amsterdam, Borgmann collectie

Het Stedelijk Museum Amsterdam laat  in een omvangrijke tentoonstelling werken van de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann zien. Het gaat om werken die via een schenking, een aankoop en een langdurig bruikleen bij het Stedelijk terecht zijn gekomen. De tentoonstelling heet Jump into the Future en laat zien wat er in de hedendaagse kunst in de jaren 90 en aan het begin van deze eeuw gebeurde.

John Stezaker, Borgmann-collectie, Stedelijk Museum Amsterdam, Jump into the future

John Stezaker – Care (1987 – 1989)

Over Thomas Borgmann

Thomas Borgmann (Hamburg, 1942) is een Duitse liefhebber-verzamelaar. Hij heeft vorig jaar een deel van zijn collectie aan het Stedelijk “geschonken”. Achteraf bleek dat het niet alleen een schenking betrof, maar dat er toch 1,5 miljoen euro was betaald. En dat een aantal kunstwerken was verkregen in de vorm van een bruikleen.

Lucy McKenzie, Stedelijk Museum Amsterdam, Borgmann-collectie, Jump into the Future

Lucy McKenzie – If It Moves, Kiss It (2002)

Als verzamelaar heeft Borgmann naast een scherp oog voor de klassiek modernen een nadrukkelijke interesse voor de meest actuele kunstproductie. Zijn constante nieuwsgierigheid en hang naar het hedendaagse zijn karakteristiek voor de verzameling die nu in het Stedelijk te zien is. Bij de Borgmann collectie ligt de focus op de kunstscene in Keulen. Vooral voor de val van de Muur was de kunstscene in Keulen booming. Juist  in die periode groeide Borgmann uit tot één van de grote Keulse galeriehouders. Daarbij bleek hijzelf, als liefhebber, één van zijn eigen grootste klanten. Wat opvalt is de diversiteit met fotografie, video, film, schilderijen, installaties, kleding en textiel in materiaalgebruik.

Paulina Olowska, Stedelijk Museum Amsterdam, Borgmann-collectie, Jump into the Future

Paulina Olowska

De tentoonstelling

De tentoonstelling toont werk van onder andere Cosima von Bonin, Lucy McKenzie, Paulina Olowska, Wolfgang Tillmans, Jack Goldstein en John Stezaker. Ze is te zien in de zalen op de bovenverdieping. Nadruk ligt daarbij heel erg op installaties. Iedere kunstenaar heeft in de tentoonstelling een eigen ruimte. Enkele kunstenaars zijn in meerdere zalen te zien.

De Poolse Paulina Olowska (1976) gebruikt afbeeldingen uit Poolse modetijdschriften uit de jaren tachtig als voorbeeld voor haar installaties. De in Oostenrijk opgegroeide Cosima von Bonin (1962) verrast de bezoeker met de geheimzinnige installatie Kapitulation (2004). Een kunstwerk waarvoor bezoekers in de rij staan.  Een houten ruimte zonder deuren waarin je met een trapje over de rand kunt kijken. De houten ruimte is oorspronkelijk ontstaan als plek waar ze haar performances opvoerde. In een hoekje achterin is een videoregistratie van de performance te zien. Verder is er speciale aandacht voor het complete filmoeuvre van Amerikaanse performer en filmkunstenaar Jack Goldstein. Een andere blikvanger is de imposante muurschildering van de Schotse kunstenaar Lucy McKenzie If It Moves Kiss It II (2002). Van Wolfgang Tillmans is er een zaal met zelfportretten te zien.

Wofgang Tillmans, Stedelijk Museum Amsterdam, Borgmann-collectie, Jump into the Future

Wolfgang Tillmans – me in the shower (1990)

 

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
Amsterdam, 1071 DJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 5732 911
Website:
stedelijk.nl