Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Jimmy Nelson aan het Vrijthof in Maastricht

26 september 2019 - 15 maart 2020

€11.50
Jimmy Nelson, Musuem aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert tot en met 15 maart 2020 een tentoonstelling met werk van fotograaf Jimmy Nelson. De expositie ‘Homage to Humanity’ biedt een selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen. Met deze tentoonstelling is Museum aan het Vrijthof officieel getransformeerd tot nieuw en gespecialiseerd fotografiemuseum in Zuid-Nederland.

Jimmy Nelson is geboren in Sevenoaks , Engeland, in 1967. Zijn vader reisde als geologist voor Shell International over heel de wereld. Daardoor woonde Jimmy tijdens zijn jeugd in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Op zijn zestiende ontwikkelde hij een huidaandoening waardoor zijn haren uitvallen en hij helemaal kaal is. Al ruim dertig jaar reist hij de wereld over om op de meest afgelegen plekken unieke gemeenschappen te portretteren in hun pure schoonheid en traditionele uiterlijke verschijningen. Hij exposeert wereldwijd in musea en galeries. De fotograaf geniet internationale bekendheid om zijn boeken Before They Pass Away (2013) en Homage to Humanity (2018). Hij woont in Amsterdam.

Jimmy Nelson, Museum aan het Vrijthof

Jimmy Nelson, Hommage to Humanity

Jimmy Nelson is een groot fan van Edward S. Curtis. Net als Edward Curtis heeft Nelson veel kritiek ontvangen. Hij wordt er van beschuldigd een verkeerd beeld te scheppen van inheemse stammen. Zijn foto’s zijn geënsceneerd. Niet alleen poseren de mensen voor zijn foto’s, maar ook nog eens in een sterk geromantiseerde setting. De foto’s zeggen meer over het beeld dat de fotograaf heeft van onbedorven “primitieve” volkeren, dan dat het iets zegt over de geportretteerden. Het zijn wel, technisch gezien, prachtige foto’s.

Voor Jimmy Nelson is het zijn grootste museale tentoonstelling in Nederland. In het museum zijn meer dan veertig foto’s te zien, waaronder niet eerder getoond werk. Daarnaast worden ondersteunende video’s, boeken en reisverhalen gepresenteerd. Bezoekers gaan als het ware met de fotograaf op reis, op zoek naar de overeenkomsten tussen ons en hen.

Gegevens

Begin:
26 september 2019
Einde:
15 maart
Kosten:
€11.50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Website:
museumaanhetvrijthof.nl/page.aspx?id=866

Locatie

Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
Maastricht, 6211 LD Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)43 321 13 27
Website:
museumaanhetvrijthof.nl/