Jan Banning. Retrospectief 1981 – 2018

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jan Banning. Retrospectief 1981 – 2018

5 mei 2018 - 3 september 2018

€9
Jan Banning, Fotomuseum Den Haag, Troostmeisjes

Eind vorig jaar had Jan Banning een tentoonstelling rond zijn fotoserie Red Utopia in Museum De Fundatie in Zwolle. Nu toont het Fotomuseum Den Haag tot en met 2 september een overzicht van al zijn werk.

Jan Banning

Jan Banning wordt op 4 mei 1954 in Almelo geboren als kind van Nederlands-Indische ouders. Voordat Banning in 1981 begint met fotograferen, studeert hij Sociale en Economische Geschiedenis in Nijmegen. De invloed van die studie vinden we terug in zijn werk. Thema’s als macht, recht en onrecht staan centraal in zijn werk. Banning schept met zijn foto’s een beeld van de sociale omstandigheden in de verschillende landen die hij bezoekt. Hij reist de hele wereld over om abstracte begrippen als bureaucratie, staatsmacht, politiek en justitie in beeld te brengen. 

Bureaucratics

Hoe breng je een abstract begrip als ‘bureaucratie’ in beeld? Voor zijn serie Bureaucratics (2003-2007) fotografeerde hij in acht verschillende landen ambtenaren achter hun bureau. Hij legt ze vast in een vrijwel lege hut in Liberia. Met jachttrofeeën aan de wand in Texas. Of tussen stapels bijna versteende paperassen in India. Het is één van Bannings beroemdste fotoreportages. 

Jan Banning, Bureaucratics, Fotomuseum Den Haag

Jan Banning – India Bureau Prasad uit de serie Bureaucratics

Troostmeisjes

Naast Bureaucratics is de serie Troostmeisjes (2007 – 2009) Jan Bannings bekendste en meest indrukwekkende serie. Tussen 2007 en 2009 reist hij met journalist Hilde Janssen door Indonesië. Hij portretteert er vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Japanse leger werden gedwongen om als seksslaaf te werken. Hij legt de inmiddels hoogbejaarde ‘troostmeisjes’ vast terwijl ze met een indringende blik in de camera kijken. Banning doorbreekt met deze fotoportretten het taboe dat op de geschiedenis van de duizenden troostmeisjes in Azië ligt.

Law & Order

In de serie Law & Order (2015) kijkt Banning naar het strafrecht in vier landen uit vier verschillende werelddelen: Colombia (Zuid-Amerika), Frankrijk (Europa), Oeganda (Afrika) en de Verenigde Staten (Noord-Amerika). Hij richt zich hierbij op de belangrijkste instituten binnen het strafrechtsysteem: politie, rechtbanken en gevangenissen.

Red Utopia

Ook voor Red Utopia (2017) reist Banning naar verschillende werelddelen. Honderd jaar na de Russische Revolutie bezoekt hij in India, Italië, Nepal, Portugal en Rusland de spaarzame locaties waar de geest van het communisme nog springlevend is.

Jan Banning, Red Utopia, Fotomuseum Den Haag

Jan Banning – Italië, Partito della Rifondazione Comunista PRC Circolo Giudecca Venezia

The Sweating Subject

Fotomuseum Den Haag toont eveneens twee niet eerder getoonde series. The Green Line (2014), een indringende serie over de al ruim veertig jaar verlaten gedemilitariseerde zone op Cyprus. En The Sweating Subject (2016). In deze laatste serie neemt hij de (post)koloniale fotografie op de hak door zichzelf telkens heftig zwetend als ‘the odd one out’ te midden van Ghanese hofhoudingen vast te leggen.

Gegevens

Begin:
5 mei 2018
Einde:
3 september 2018
Kosten:
€9
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
fotomuseumdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/jan-banning

Locatie

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
Den Haag, 2517 HV Nederland
+ Google Maps
Website:
fotomuseumdenhaag.nl/