James Ensor – Dromen van parelmoer

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

James Ensor – Dromen van parelmoer

13 mei 2018 - 1 maart 2020

€9
James Ensor, Mu.Zee Oostende, Dromen van parelmoer

James Ensor (1860 – 1949) behoort tot het handjevol Belgische kunstenaars die ook internationaal van tel zijn. Wereldwijd is er belangstelling voor zijn grensverleggende kunst. Toch staat zijn kunst zelf nog vaak in de schaduw van de populaire legende van James Ensor als miskend genie. Ensor was excentriek, recalcitrant en anti-establishment. Hij is die rare, mensenschuwe snuiter achter zijn piano in zijn Oostends schelpenwinkeltje.

James Ensor, Mu.Zee Oostende, Dromen van parelmoer

James Ensor – De val van de opstandige engelen (1889)

Terugkeer werken James Ensor naar Oostende

Door de verbouwing vanaf 2011 van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) is het museum momenteel gesloten. De heropening van het museum staat gepland voor 2019. En dus zijn grote delen van de collectie op reis. Met 38 schilderijen en zowat 650 tekeningen beschikt het KMSKA niet alleen over de grootste maar ook één van de beste Ensorverzamelingen. De afgelopen jaren werd de Antwerpse Ensorverzameling tentoongesteld in New York, Chicago, Los Angeles, Tokyo, Bazel, Kopenhagen en Utrecht. Na een rondreis over de gehele wereld keert de Ensor-verzameling van het KMSKA terug naar Oostende. De thuisstad van James Ensor die hij altijd trouw is gebleven. Tot 16 juni 2019 zijn daar in het Mu.Zee de werken van Ensor van het KMSKA te zien.

James Ensor, Mu.ZEE Oostende, Dromen van parelmoer

James Ensor – De verbazing van het masker Wouse (1889)

James Ensor, belangrijk vernieuwer van de moderne kunst

Ensor wordt algemeen erkend als de belangrijkste vernieuwer in de moderne kunst in België. Het innovatieve karakter van Ensors schilderkunst, zijn etsen en tekeningen is het gevolg van zijn wens om de meest uiteenlopende technieken, genres en voorstellingswijzen te exploreren. Tot op hoge leeftijd streeft hij naar artistieke diversiteit. Alleen zo zal een kunstenaar er in slagen zijn publiek in vervoering te brengen, en dat is voor Ensor het ultieme doel.

In de tentoonstelling in Oostende is Ensors werk opgesplitst in drie thema’s:

James Ensor, Mu.Zee Oostende, Dromen van parelmoer

James Enosr – Daken in Oostende (1884)

Landschappen

Landschappen en fantastische composities waarin de kunstenaar op zoek gaat sublieme beelden. Zoals in de bijna abstracte weergaves van de doorlichte nevels boven de zee, de wriemelende chaos van De val van de opstandige engelen (1889) getroffen door  het weerlicht, een kinderlijk feeërieke optocht van een muziekkapel in de straten van Oostende en de mysterieuze stilte over de daken van de huizen in Oostende.

James Ensor, Mu.ZEE Oostende, Dromen van parelmoer

James Ensor – De oestereetser (1882)

Stillevens

Van 1880 tot 1941 schilderde Ensor ongeveer 700 schilderijen, meer dan een derde daarvan zijn stillevens. Voor Ensors vriend, dichter-criticus Emile Verhaeren, was zelfs De Oestereetster (1882) in de eerste plaats een kolossaal stilleven. Dit schilderij staat dan ook centraal in de stillevens van 1880 tot in de jaren 1930.

James Ensor, Mu.ZEE Oostende, Dromen van parelmoer

James Ensor – Namiddag in Oostende (1852)

Vrouwen

Ensors tijdgenoten beschouwden zijn voorstellingen van jonge burgervrouwen in interieurs als een hommage aan de intieme charme en huiselijkheid van hun leefwereld. Daarnaast is “ de vrouw” ook het hoofdpersonage in groteske maskerades zoals De verbazing van het masker Wouse (1889) of De twistende geraamten (1891).

James Ensor, Mu.ZEE Oostende, Dromen van parelmoer

James Ensor – De twistende geraamten (1891)

Gegevens

Begin:
13 mei 2018
Einde:
1 maart
Kosten:
€9
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Website:
muzee.be/nl/muzee/t208952/james-ensor-dromen-van-parelmoer

Locatie

Mu.Zee
Romestraat 11
Oostende, B-8400 België
+ Google Maps
Telefoon:
00 32 (0)59 50 81 18
Website:
muzee.be/nl/muzee