Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hollandse Meesters uit de Hermitage.

7 oktober 2017 - 28 mei 2018

€25
Rembrandt, Hermitage, Hollandse meesters
Er is lang naar uitgekeken. Voor het eerst in haar bestaan wijdt de Hermitage Amsterdam een tentoonstelling aan één van de opzienbarendste schatten van de Hermitage in St.-Petersburg: de Hollandse Meesters. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam, waaronder zes schilderijen van Rembrandt. Zo goed als alle grote meesters zijn vertegenwoordigd. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in tweehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt.

Hollandse Meesters uit de Hermitage

De tentoonstelling is een feest van herkenning en ontdekking, met wereldberoemde werken als Flora en Jonge vrouw met oorbellen, één van Frans Hals’ beroemde mannenportretten en De Nieuwmarkt in Amsterdam van Bartholomeus van der Helst. Daarnaast bevat de tentoonstelling ook stillevens van o.a. Ferdinand Bol, genrestukken van Gerard Dou en Jan Steen, portretten van o.a. Govert Flinck, landschappen van Jan van Goyen en Jacob van Ruisdael en nog veel meer. De ruime meerderheid (57) van de werken heeft een vaste plek in de Hollandse zalen in de Hermitage en de meeste schilderijen zijn na aankoop nog nooit teruggekeerd in Nederland.

Rembrandt, Flora, Hermitage St.-Petersburg

Rembrandt – Flora

De rijkdom van de Noordelijke Nederlanden in de zeventiende eeuw triggerde een enorme bloei van de schilderkunst. Deze bloeiperiode tussen 1650 en 1670 komt in de tentoonstelling met 37 werken ruim aan bod. Schilders schiepen werken die nu pronkstukken zijn van musea overal ter wereld, en de Hermitage St.-Petersburg in het bijzonder. De Hollandse schilderkunst laat een niet aflatende creativiteit en een inspiratie zien die uniek en kenmerkend zijn voor deze tijd. In de Hollandse ateliers dienden zich voortdurend nieuwe talenten aan met een eigen stijl. En de productie was enorm. Buitenlandse bezoekers aan de Noordelijke Nederlanden verbaasden zich keer op keer over de hoeveelheid schilderijen in de huizen. Zelfs die van niet puissant rijke burger: wie bijna niets te besteden had, kon altijd nog voor een of twee stuivers een prentje kopen. De meer vermogenden hingen hun hele huis vol met schilderijen, tot zelfs in de keuken.  

Bartholomeus van der helst, Hermitage, Hollandse Meesters

Bartholomeus van der Helst – De Nieuwmarkt in Amsterdam (© Hermitage St. Petersburg)

Oogappels van de Tsaren

De tentoonstelling vertelt ook over de liefde voor de Hollandse Meesters van de tsaren en over de handel in de kunstwerken. Peter de Grote verwierf zijn eerste Rembrandt al op 25-jarige leeftijd en mag zich daarmee tot de vroege verzamelaars van Hollandse Meesters rekenen. Hij begon nog voordat collectioneurs in andere landen met het virus besmet raakten. Catharina de Grote en ook vele privéverzamelaars legden grote collecties aan in de achttiende eeuw, haar opvolgers uit de negentiende eeuw bleven dit deel van de collectie uitbreiden. Zo zetten zij de internationale trend in de waardering voor Rembrandt en zijn tijdgenoten voort.

Locatie

Hermitage Amsterdam
Amstel 51
Amsterdam, 1018 EJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 530 87 58
Website:
hermitage.nl/nl/