Henk Helmantel: meesterschilder

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Henk Helmantel: meesterschilder

4 oktober 2020 - 7 maart 2021

Henk Helmantel: meesterschilder

Liefhebbers van het werk van Henk Helmantel kunnen vanaf 3 oktober tot en met 7 maart 2021 hun hart ophalen in het Drents Museum in Assen. Helmantel wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. In het Drents Museum zijn ruim 80 schilderijen van Helmantel te zien. 

Drents Museum Assen

Henk Helmantel, De noordbeuk van de kerk in Leermens, 2000

Bekend in binnen- en buitenland

Henk Helmantel (Westeremden, 1945) volgde van 1961 tot 1965 de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Hij is één van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaags realisme in Nederland. Er is waardering voor zijn schilderkunst in Nederland en tot ver over de landsgrenzen. Zijn expositieruimte ‘De Weem’ in Westeremden trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Drents Museum Assen

Henk Helmantel, Chinees kastje met open deurtje, 2015

Schoonheid van het alledaagse

Helmantel is al 54 jaar kunstschilder. En werkt nog steeds onverminderd door. In eerste instantie lijkt hij voorwerpen en interieurs enkel en alleen realistisch weer te geven. Toch verraadt een tweede blik een zoektocht naar een soort eeuwigheid. Een hogere waarde die gevonden kan worden in het alledaagse. Helmantel transformeert ‘gewone’ dingen in schatten. En laat juist de schoonheid van het kleine en het alledaagse zien. Hiermee staat hij volop in de Hollandse traditie.

Drents Museum Assen

Henk Helmantel, Stilleven met kweeperen en twee flessen, 2019

Bijzondere combinatie

Na de succesvolle tentoonstelling in 2004 organiseert het Drents Museum opnieuw een grote Helmantel-tentoonstelling. Met ditmaal de keuze voor het beste werk uit zijn oeuvre. Van vroeg tot recent werk, dat nog niet eerder tentoongesteld is. Daarnaast worden voorwerpen tentoongesteld die op Helmantels stillevens zijn afgebeeld en die uit zijn persoonlijke verzameling komen. De bijzondere combinatie van zijn schilderijen met de afgebeelde objecten geeft een extra kijk op zijn kunstenaarschap. In de tentoonstelling is tevens de korte documentaire Henk Helmantel – Gedreven door schoonheid te zien.

Henk Helmantel: meesterschilder

Henk Helmantel, Zicht op de zuidmuur van de kerk van Oldenzijl, 2019

Beleef Henk Helmantel

De wereld van Helmantel gaat over ambacht en inspiratie. Over licht en donker. Over stofuitdrukking. En over verstilling en spiritualiteit. Zeker in deze tijd is de beleving van het werk van Helmantel waardevol. In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor de kunstbeleving van Helmantels werk. Als bezoeker kun je de schilderijen in alle rust bekijken en dankzij verschillende kijktips de kunst anders beleven. 

Over het werk van Helmantel zijn verschillende boeken verschenen. Onderstaande zijn allen te verkrijgen op Amazon.nl:

Gegevens

Begin:
4 oktober 2020
Einde:
7 maart
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Drents Museum Assen
Brink 1
Assen, 9401 HS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)592 377773
Site:
drentsmuseum.nl/nl