Günther Förg – A Fragile Beauty

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Günther Förg – A Fragile Beauty

26 mei 2018 - 15 oktober 2018

€17,50
Günther Förg, Stedelijk Museum Amsterdam, A Fragile Beauty

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert van 26 mei t/m 14 oktober een overzicht van het werk van de Duitse kunstenaar Günther Förg (1952–2013).

De tentoonstelling, A Fragile Beauty, omspant Förgs volledige carrière. Te zien zijn onder meer Förgs vroege monochrome schilderijen, zijn kleurstudies, (architectuur)foto’s, sculpturen en late spot paintings. Hij verkende de grenzen tussen de verschillende beeldende disciplines die hij naast en door elkaar gebruikte. Zo maakte hij foto’s en schilderijen, maar ook wandschilderingen, sculpturen en reliëfs. Daarbij hanteerde hij uiteenlopende materialen zoals brons, lood, gips en spiegelend glas. Tentoonstellingen waren voor Förg zeer precies uitgedachte installaties. Waarbij hij de ruimte, inclusief deuren en ramen, tot onderdeel van zijn werk maakte. In die geest van de kunstenaar heeft iedere zaal in het Stedelijk Museum een eigen karakter gekregen.

Günther Förg, Stedelijk Museum Amsterdam, A Fragile Beauty

Günther Förg – Installatie A Fragile Beauty in het Stedelijk Museum Amsterdam

Over Günther Förg

Günther Förg is geboren in 1952 in Füssen im Allgäu in Duitsland. Hij studeerde van 1973 tot 1979 aan de  kunstacademie in München. In München had in 1980 ook zijn eerste solo-expositie plaats. In 1992 werd Förg uitgenodigd voor het Documenta-festival in Kassel. Het betekende zijn definitieve doorbraak als kunstenaar. Van 1992 tot 1999 doceerde hij aan de kunstacademie in Karlsruhe. Vanaf 1999 tot 2013 was hij als hoogleraar verbonden aan de Akademie der Bildenden Künste München. Hij overleed op 61-jarige leeftijd in Colombier in Zwitserland.

Förg was één van de belangrijkste Duitse kunstenaars van de 20ste eeuw. Hij was een rebelse geest die kritisch en speels, maar ook uiterst serieus en grondig, de canon van de moderne kunst ter discussie stelde. Zijn werk kent verwijzingen naar beroemde en door hem bewonderde voorgangers en tijdgenoten. Hij werd gedreven door een grenzeloze hang naar vrijheid en door liefde voor het experiment. Het gevolg was wel dat hij moeilijk te plaatsen was voor zowel de kunstkritiek als het kunstminnend publiek. Dit heeft zijn populariteit, en verkoop, niet altijd goed gedaan.

Günther Förg, Stedelijk Museum Amsterdam, A Fragile Beauty

Günther Förg – Sturz III (1984)

Relatie met het Stedelijk

Het Stedelijk en Förg hebben een langdurige relatie die teruggaat tot de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het museum verzamelde Förg al vroeg en presenteerde zijn werk de afgelopen decennia regelmatig.

Gegevens

Begin:
26 mei 2018
Einde:
15 oktober 2018
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/-guenther-foerg-a-fragile-beauty

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
Amsterdam, 1071 DJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 5732 911
Website:
stedelijk.nl