Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Francisco Goya. De verschrikkingen van de oorlog.

6 januari 2018 - 24 september 2018

€17,50
Francis Goya, Por qué, De verschrikkingen van oorlog

Tot en met 23 september is de etsenserie ‘Los Desastres de la Guerra’ (‘De verschrikkingen van de oorlog’) van de Spaanse kunstenaar Francisco José de Goya y Lucientes (1746 – 1828) te zien in het Museum Boymans Van Beuningen. Een bijzondere samenstelling. Het komt maar zelden voor dat de gehele serie in Nederland te zien is.

Over de etsen

De serie bestaat uit tachtig etsen. De etsen werden gedrukt van tachtig koperplaten die Goya maakte tussen 1810 en 1820. Van de koperplaten werden in de loop der tijd verschillende edities gedrukt. De tachtig etsen in het Museum Boijmans Van Beuningen komen uit de eerste editie (1863). De onderschriften van enkele etsen bevatten nog spelfouten die in latere drukken werden gecorrigeerd. Door het vele afdrukken raakten de koperplaten in de loop der tijd versleten. Daardoor zijn de latere afdrukken van minder goede kwaliteit dan de eerdere. Op de relatief vroege exemplaren die in het bezit zijn van het museum zijn de verschillende grafische technieken die Goya heeft gebruikt nog goed te onderscheiden. Goya overleed in 1828, de prenten werden pas 35 jaar na zijn dood gepubliceerd in 1863.

Francisco Goya, De verschrikkingen van de oorlog, Museum Boymans Van Beuningen

Francisco de Goya – Enterrar y callar (Begraaf en zwijg) (1810 – 1814)

Wat is er te zien?

Goya staat onder tijdgenoten vooral bekend als hofschilder. Maar tegenwoordig is hij vooral bekend om zijn uitgesproken visie op de samenleving, die hij in prenten en tekeningen tot uitdrukking brengt. Zijn visie op oorlog, zoals te zien in de serie ‘Verschrikkingen van de oorlog’, is nog steeds actueel. De serie heeft als onderwerp de gebeurtenissen tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Tussen 1808 en 1814 staan de Spanjaarden, Portugezen en Britten tegenover de Fransen onder het bewind van Napoleon. Goya beeldt in zijn serie de gebeurtenissen tijdens deze oorlog af. In het eerste deel van Goya’s reeks zijn we getuige van oorlogstaferelen: gewonde soldaten, verkrachtingen, executies en verminkte lichamen. Na deze heftige scènes volgen uitbeeldingen van de hongersnood in Madrid in 1811-1812. Het laatste deel van de serie bestaat uit allegorische composities met kritiek op het regime van de Spaanse koning Ferdinand VII na de oorlog.

Gegevens

Begin:
6 januari 2018
Einde:
24 september 2018
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
boijmans.nl/tentoonstellingen/francisco-goya-de-verschrikkingen-van-de-oorlog

Locatie

Museum Boijmans van Beuningen
Museumpark 18 - 20
Rotterdam, 3015 CX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)10 4419400
Website:
boijmans.nl