Foam wijdt retrospectief aan Brassaï

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Foam wijdt retrospectief aan Brassaï

13 september 2019 - 4 december 2019

€12.50
Retrospectief Brassaï in Foam

Met meer dan 170 vintage prints, originele tijdschriften, boeken, tekeningen en een sculptuur toont FOAM een ode aan de waardevolle erfenis van de buitengewone fotograaf Brassaï (1899 – 1984). De tentoonstelling belicht de breedte van zijn oeuvre. Maar hij zal altijd de fotograaf blijven die Parijs bij nacht op sprookjesachtige wijze wist te vereeuwigen.

Retrospectief van Brassaï in Foam Amsterdam

Brassaï, View through th pont Royal toward the pont Solférino, 1933

Brassaï, die eigenlijk Gyula Halàsz heette, ontleende zijn pseudoniem aan zijn geboortestad Brassó. In 1924 belandde hij in Parijs. Daar maakte hij talloze iconische beelden van het Parijse leven in de jaren 30. Hij stond vooral bekend om zijn nachtelijke beelden van de stad. Er gebeurt niet veel bij zijn nachtfoto’s, beperkt als hij was door de lange sluitertijd. Maar ze zitten boordevol sfeer en suggestie. Hij publiceerde diverse fotoboeken waarvan met name Paris de Nuit wel het bekendste is. Zijn oeuvre is echter breder dan alleen de nachtelijke foto’s van Parijs. Hij fotografeerde de onderkant van de samenleving: nachtvlinders, tippelaarsters en zwervers. Maar ook de high society, het ballet, de opera en de intellectuelen. Parijs was in de jaren dertig het centrum van de mondiale kunstwereld en Brassaï kende iedereen. Waaronder vrienden en tijdgenoten als Pablo Picasso, Salvador Dalí en Henri Matisse.

Retrospectief Brassaï in Foam in Amsterdam

Brassaï, Henri Matisse with his model, 1939

De tentoonstelling laat vele artistieke uitingen van de fotograaf zien. Variërend van foto’s tot tekeningen van vrouwelijk naakt. Twaalf thema’s worden getoond: Paris by Day, and by Night, Minotaure, Graffiti, Society, Places and Things, Personages, Sleep, Pleasures, Body of a Woman, Portraits – Artists, Writers, Friends en The Street. Een goed overzicht van zijn foto’s van graffiti biedt het fotoboek Graffiti, le language du mur. De uiteenlopende thema’s weerspiegelen de diversiteit van het fotografische werk van Brassaï.

Gegevens

Begin:
13 september 2019
Einde:
4 december 2019
Kosten:
€12.50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
foam.org/nl/museum/programma/brassai

Locatie

Foam
Keizersgracht 609
Amsterdam, 1017 DS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 551 6500
Site:
foam.org/nl/home