Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Escher op reis

28 april 2018 - 29 oktober 2018

€18
M.C. Escher, Fries Museum Leeuwarden, Escher op reis

Tot en met 28 oktober 2018 presenteert het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Escher op reis. Daarmee haalt het Fries Museum Escher terug naar zijn geboortestad Leeuwarden. Er zijn circa tachtig originele prenten te zien. In de tentoonstelling volg je de artistieke ontwikkeling van de technisch bekwame graficus tot een wereldberoemd kunstenaar.
Een belangrijke rol is weggelegd voor de invloed van de reizen die hij tijdens zijn leven maakte. Van het grauwe platte Nederland van de jaren tien van de twintigste eeuw tot de zon en de bergen van de Méditerranée. De originele werken zijn aangevuld met brieven, tekeningen, fotomateriaal en persoonlijke voorwerpen. Daarmee treed je in de voetsporen van de reislustige graficus. Dat versterkt de beleving van Eschers werk. 

M.C. Escher, Fries Museum Leeuwarden, Escher op reis

M.C. Escher -Castrovalva (1930)

De reizen van M.C. Escher

Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) werd geboren in Leeuwarden. Na zijn studie trok Escher de wijde wereld in. Hij verhuisde naar Italië. Hier beleefde hij een aantal gelukkige en productieve jaren. Hij trok de bergen in om charmante dorpjes en karakteristieke vergezichten vast te leggen. Een serie prenten van Italiaanse dorpjes verraden zijn fascinatie voor opvallende perspectieven. Na omzwervingen langs Zwitserland en België belandde hij uiteindelijk in Baarn. Al zijn, tijdens zijn reizen, opgedane ervaringen en indrukken verwerkt hij in zijn prenten.

M.C. Escher, Fries Museum Leeuwarden, Escher op reis

M.C. Escher- Hand with Reflecting Sphere (1935)

Grenzeloze creativiteit 

Zijn vroege werk is technisch bekwaam. Maar wordt nog niet gekenmerkt door de complexe mathematische beelden en onmogelijke werelden waarmee hij vooral bekend is geworden. Zijn werk is dan nog sterk realistisch. Terwijl op dat moment vooral abstracte werken populair zijn. Het lijkt er dan ook lang op dat Escher de aansluiting met de tijdgeest mist.

Bepalend voor zijn ontwikkeling als kunstenaar is een reis naar Zuid-Spanje. Daar bezoekt hij het Alhambra in Granada en de Mezquita in Córdoba. Hier ziet hij de kleurige oosterse muurtegeltjes, met abstracte figuurtjes die elkaar opvolgen als eindeloos in elkaar vallende puzzelstukjes. Hij gaat dit gebruiken in zijn eigen werk. Hij voorziet de abstracte patronen, afkomstig uit de islamitische tegelwanden, van herkenbare figuurtjes. Zoals reptielen, vissen en vogels. Hij maakt voorstellingen waarin alle dimensies door elkaar lopen.  Ruimtes waarin boven en onder, voor en achter, links en rechts relatieve begrippen zijn. Het blijkt een absolute succesformule te zijn. 

Gegevens

Begin:
28 april 2018
Einde:
29 oktober 2018
Kosten:
€18
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
friesmuseum.nl/te-zien-en-te-doen/tentoonstellingen/escher-op-reis/

Locatie

Fries Museum
Wilhelminaplein 92
Leeuwarden, 8911 BS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)58 255 55 00
Website:
friesmuseum.nl