Eerbetoon aan fotografe Bertien van Manen in Stedelijk Museum Amsterdam

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Eerbetoon aan fotografe Bertien van Manen in Stedelijk Museum Amsterdam

1 juni - 4 oktober

€18.50
Beyond the imag. Bertien van Manen & Friends

lHet Stedelijk Museum in Amsterdam toont een eerbetoon aan de Nederlandse fotografe Bertien van Manen. Eén van de belangrijkste hedendaagse fotografen.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam was in 1958 één van de eerste musea voor moderne kunst ter wereld die fotografie serieus nam als volwaardig kunstmedium. Inmiddels heeft het museum een grote fotocollectie opgebouwd. Hier binnen neemt documentaire fotografie een belangrijke plaats in. De collectie omvat ruim tachtig foto’s van Bertien van Manen (Den Haag, 1942).

Beyond the image, Berien van Manen & Friends

Bertien van Manen, Heilige Bron Rostov on the Don, Rusland, 1993 uit de serie A Hundred Summers A Hunderd Winters

Bertien van Manen

Van Manen’s werk komt voort uit de documentaire fotografie. Ze begon haar carrière in de modefotografie. Gaandeweg ontwikkelde zij een meer persoonlijke benadering. Haar werk werd steeds meer autobiografisch. Haar fotoseries zijn visuele dagboeken die haar leven en dat van de mensen die ze ontmoet weerspiegelt. Het fotoboek The Americans (1958) van, de vorig jaar overleden, Robert Frank inspireerde haar om eigen projecten te ontwikkelen. Ze ging meer vanuit een losse, informele benadering werken. Van Manen werkt vaak lange tijd aan haar projecten. Die dikwijls voortkomen uit de reizen die ze maakt en de intensieve contacten die ze onderweg opbouwt. Zo reisde ze lang en veelvuldig naar de Appalachen in de VS, de voormalige Sovjet Unie en China. Ze gebruikt een lichte, gemakkelijk te bedienen camera. Kenmerkend voor haar werk is een haast snapshot-achtige manier van fotograferen.

Beyond the image, Bertien van Manen & Friends

Bertien van Manen, Helen en Camy Cumberland, Kentucky, 1987 uit Appalachen 1985 – 2013

De rode draad van de tentoonstelling, Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends, wordt gevormd door de verschillende series die Van Manen realiseerde. In totaal worden 11 series getoond. Van autobiografisch werk en de eerste serie in Budapest in de jaren zeventig. De zwartwit series over gastarbeidersvrouwen en nonnen in de jaren tachtig. De vertellingen over Russen en Chinezen in veranderende samenlevingen in de jaren negentig. En haar verwerking van familiefoto’s van anderen begin deze eeuw. Tot de gevoelige natuurbeelden na de dood van haar man uit de jaren 2010.

Beyond the image. Bertien van Manen & Friends

Bertien van Manen, Novokuznetsk, 1991 uit de serie A Hundred Summers A Hundred Winters

& Friends

Zoals de titel van de tentoonstelling aangeeft worden haar series gecombineerd met het werk van andere fotografen. Voor deze fotografen geldt dat zij, net als Van Manen, langere tijd en vaak herhaaldelijk naar hun onderwerp terugkeren. En dat het veelal onderwerpen zijn uit hun directe omgeving. Een voorbeeld van een combinatie is de serie Honderd Zomers, Honderd Winters het werk dat Van Manen in de USSR maakte in de vroege jaren negentig. In de tentoonstelling wordt het afgezet tegen het werk van de Oekraïense fotograaf Boris Mikhailov. Waar Van Manen’s werk empathisch en warm is toont Mikhailov in zijn serie Case History de schrijnende werkelijkheid van de onderkant van de Sovjet-samenleving.

Andere fotografen die in relatie tot het werk van Bertien van Manen getoond worden zijn Chris Killip, Jitka Hanzlova, Josef Koudelka, Robert Frank, Nan Goldin, Wout Berger, Seiichi Furuya, Guido Guidi, Rineke Dijkstra, Rahima Gamba, Stephen Gill, Martin McGagh en Newsha Tavakolian.

Beyond the image. Bertien van Manen & Friends

Bertien van Manen, Novokuznetsk, Siberië, 1991 uit de serie A Hundred Summers A Hundred Winters

Beyond the Image: Bertien van Manen & Friends, is wereldwijd het eerste grote overzicht van haar oeuvre.

Het stedelijk toont momenteel ook de film Imperial Courts (2017) van de Nederlandse fotografe Dana Lixenberg (Amsterdam, 1964). Hierin laat zij het dagelijks leven van de bewoners uit de wijk Imperial Courts in Los Angeles zien. Lixenberg volgt, net als Van Manen, langere tijd haar onderwerpen, al is haar methode van werken heel anders.

Gegevens

Begin:
1 juni
Einde:
4 oktober
Kosten:
€18.50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,
Website:
stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/beyond-image

Locatie

Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
Amsterdam, 1071 DJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 5732 911
Website:
stedelijk.nl