De spinnen van Louise Bourgeois in Museum Voorlinden

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De spinnen van Louise Bourgeois in Museum Voorlinden

12 oktober 2019 - 17 mei 2020

€17,50
Louise Bourgeois in Museum Voorlinden

Deze zomer konden we in de Rijksmuseumtuinen al een aantal beelden van Louise Bourgeois zien. Ze staan daar nog tot en met 3 november. En vanaf 12 oktober presenteert Museum Voorlinden onder de titel Louise Bourgeois: To Unravel a Torment, een overzichtstentoonstelling met veertig werken van haar. Het is al weer lang geleden dat de kunst van Louise Bourgeois op zo’n schaal in Nederland te zien was.

Louise Bourgeois (1911-2010) was een radicaal figuur die haar eigen weg bewandelde met scherpzinnigheid, intelligentie en lef. Zo nu en dan zelfs tegen de gangbare smaak en ideeën in. Tegenwoordig wordt ze gezien als een icoon van de late twintigste-eeuwse kunst. Die persoonlijke verhalen en psychologische inzichten combineerde met buitengewone artistieke vernieuwingen.

Louise Bourgeois in Museum Voorlinden

Louise bourgeois, Ste. Sebastienne, 1998

De tentoonstelling in Museum Voorlinden bevat werken die zes decennia uit het leven van Bourgeois omspannen. Ze is vooral bekend van haar spinnen. Eén van de werken die te zien is, is Maman (1999). Het is de grootste spin die Bourgeois ooit heeft gemaakt. Hij fungeert als toegangspoort naar de tentoonstelling.

Binnen is een selectie van vroege houten Personage-sculpturen te zien. Maar ook werken in brons, marmer, gips, rubber en textiel, en reeksen tekeningen en prenten. Ook zijn er verschillende Cells in het menselijk lichaam te zien. Hierin brengt Bourgeois haar psychische gesteldheid en emoties als woede, angst en eenzaamheid tot uitdrukking. Daarnaast is het zelden getoonde werk The Destruction of the Father (1974) te zien. Bourgeois beschouwde dat als één van haar belangrijkste werken. Het is een theatraal verlicht diorama gecreëerd als reactie op haar dominante vader. En de denkbeeldige wraak die hij bij haar opriep.

Louise Bourgeois in Museum Voorlinden

Louise Bourgeois, The Destruction of the Father, 1974

Gegevens

Begin:
12 oktober 2019
Einde:
17 mei
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
voorlinden.nl/tentoonstelling/louise-bourgeois-to-unravel-a-torment/

Locatie

Voorlinden
Buurtweg 90
Wassenaar, 2244 AG Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)70 512 1660
Website:
voorlinden.nl/