De migrant van Anaïs López: een vogel op de vlucht

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De migrant van Anaïs López: een vogel op de vlucht

1 juni 2020 - 3 januari 2021

€14
Anaïs López, De migrant

Het Nederlands Fotomuseum presenteert tot en met december 2020 het multimediale project De Migrant van fotograaf Anaïs López. Met fotografie, audio, video en tekst neemt Anaïs López je mee op een unieke reis, waarin de Javaanse Myna, een zwart vogeltje, de hoofdrol speelt.

De Migrant

In een hotelkamer in Singapore maakt fotograaf Anaïs López in 2012 voor het eerst kennis met de Javaanse Myna. De Myna is een kleine zwarte vogel met gele pootjes, een prominente kuif en een scherpe stem. Hij maakt haar wakker vanachter het raam en blijft maar krijsen. Ze raakt gefascineerd door deze vogel en gaat op onderzoek uit. In De Migrant vertelt Anaïs López het roerige levensverhaal van Myna. De vogel, een spreeuwsoort, komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië) en wordt aan het begin van de twintigste eeuw naar Singapore gebracht als gewild exotisch pronkdier. Vandaag de dag wordt de Javaanse Myna in Singapore verguisd, verbannen en zelfs vermoord. De Migrant is het opmerkelijke levensverhaal van een vogel, waarin grotere thema’s als de moeizame relatie tussen mens en dier, de gevolgen van snelle stedelijke ontwikkeling en de positie van de ongewenste vreemdeling samenkomen.

Anaïs Lopez, The Migrant

Anaïs Lopez, De Migrant

Tentoonstelling

De tentoonstelling is het sluitstuk van het transmediale project The Migrant dat Anaïs López ontwikkelde. Het bestaat uit een webserie, een boek, een radio documentaire en een live vertelling. In de tentoonstelling komen alle onderdelen voor het eerst bij elkaar: fotografie, video, boek en het onderliggende onderzoek. Basis van de tentoonstelling zijn de foto’s van Anaïs López. Bovendien is er een hoofdstuk aan het project toegevoegd. Met beelden uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum van de Javaanse Myna in Indonesië, uit de tijd voordat de vogel naar Singapore kwam. Deze foto’s heeft Anaïs López samen met het museum geselecteerd. Na de vertoning bij het Nederlands Fotomuseum reist de tentoonstelling naar Singapore, Indonesië, Engeland en Myanmar, en brengt Anaïs López het verhaal terug naar de plekken waar het zich afspeelt.

Biografie

Anaïs López (1981) is documentair fotograaf en verhalenverteller. In haar huidige praktijk is fotografie steeds meer een middel in plaats van een doel op zich. In haar projecten combineert ze foto’s met bewegend beeld en storytelling en ze werkt vaak samen met experts uit andere disciplines als het verhaal daarom vraagt. Met The Migrant won Anaïs López de Zilveren Camera Award 2018 voor Storytelling. Het bijbehorende boek is één van de mooiste boeken van 2018.

 

Gegevens

Begin:
1 juni 2020
Einde:
3 januari
Kosten:
€14
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/de-migrant-anais-lopez/

Locatie

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
Rotterdam, 3072 AR Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)102030405
Site:
nederlandsfotomuseum.nl/