Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De koe. Het grazen voorbij.

30 juni 2018 - 29 oktober 2018

€12
Hans van der Meer, De koe, Stedelijk Museum Alkmaar

In de tentoonstelling ‘De koe, het grazen voorbij’ in het Stedelijk Museum in Alkmaar onderzoekt fotograaf Hans van der Meer de nieuwe werkelijkheid van de melkveehouderij als productiebedrijf.

De koe: vriendelijke grazer ?

Die werkelijkheid sluit echter niet altijd aan bij onze romantische denkbeelden over de boer en zijn koeien. De meeste Nederlanders vinden dat de koe in het Nederlandse landschap hoort. Maar veehouders worden gedwongen allerlei moeilijke, vaak onmogelijke, keuzes te maken in tijden van dierenwelzijn en strenge (Europese) regelgeving. Zij worden geconfronteerd met tegenstrijdige belangen en ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken. De vriendelijke grazer wordt tegenwoordig vaak weggezet als chemische fabriek en milieuvervuiler.

Hans van der Meer, De koe, Stedelijk Museum Alkmaar

Hans van der Meer – Dalfsen, 31 juli 2015

Waar kijken we naar?

 Fotograaf Hans van der Meer (1955) neemt de kijker mee in de fascinerende wereld van de hedendaagse koe. Hij stelt met zijn verhalen vooral vragen. Waar kijken we naar, naar welke ontwikkeling? Vanuit welk perspectief? Hoe werkt beeldvorming en welke belangen worden gediend? Klopt onze beeldvorming met de werkelijkheid? Hoe ziet de toekomst van de koe eruit? Hij deelt deze vragen met de kijker. Met zijn beelden en teksten nodigt Van der Meer ons uit om met hem mee te kijken en na te denken over de toekomst van de koe. Door de tentoonstelling besef je, dat de inrichting van je leefomgeving niet zomaar een gegeven is, maar dat je er door je gedrag invloed op uitoefent.

Hans van der Meer, De koe, Stedelijk Museum Alkmaar

Hans van der Meer – Zuidschermer, klauwbekap, 2016

Over Hans van der Meer

Hans van der Meer is op 4 april 1955 in Leimuiden geboren. Hij studeert in 1986 af aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 1987 ontvangt hij een prijs in de categorie ‘Daily Life’ van de World Press Photo voor zijn serie, en eerste fotoboek, Quirk of Fate met straatbeelden uit Boedapest. Zijn bekendste fotoboek is wel Hollandse Velden uit 1998 met foto’s van het amateurvoetbal in Nederland. In het werk van Van der Meer staat vaak de inrichting van het Nederlandse landschap centraal. Interessant is ook zijn fotoboek voor kinderen uit 2009 Schapen Tellen. Hierin speelt niet de koe maar het schaap de hoofdrol. Zijn laatste boek, alweer uit 2012, heet Nederland – Uit voorraad leverbaar. Een fotoboek over de inrichting van kleinsteeds Nederland.

Gegevens

Begin:
30 juni 2018
Einde:
29 oktober 2018
Kosten:
€12
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/nu-te-zien/tijdelijke-tentoonstellingen/de-koe

Locatie

Stedelijk Museum Alkmaar
Canadaplein 1
Alkmaar, 1811 KE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 72 548 9789
Website:
stedelijkmuseumalkmaar.nl