De beste persfoto’s in De Nieuwe Kerk

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De beste persfoto’s in De Nieuwe Kerk

1 juni 2020 - 29 november 2020

Beste persfoto's van 2020

Nu de coronamaatregelen langzaam worden afgebouwd, openen de musea weer langzaam de deuren voor het publiek. Eén van de tentoonstellingen die 1 juni start is World Press Photo 2020 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Mits het coronavirus onder controle blijft. Daar kun je dan de beste persfoto’s van 2019 zien. 

Ieder jaar houdt de World Press Photo Foundation een wedstrijd om de beste persfoto’s van het  afgelopen jaar te kiezen. Op donderdag 16 april werden de winnaars van 2020 bekendgemaakt. Iets dat wellicht is ondergesneeuwd in de berichtgeving rondom het coronavirus. Zoals het er nu uitziet zullen vanaf 1 juni tot en met 30 augustus alle ruim 150 bekroonde foto’s en video’s in De Nieuwe Kerk te zien zijn.

Winnaar van de World Press Photo of the Year is Yasuyoshi Chiba’s foto Straight Voice. De winnende foto laat een jonge man zien, verlicht door het licht van mobiele telefoons. Hij draagt een protestgedicht voor, terwijl omstanders leuzen roepen voor de instelling van een burgerregering in Soedan.

Winnaar van de Wordl Press Photo Story of the Year ging naar Romain Laurendeau’s  Kho, the Genesis of Revolt.

Eén van de beste persfoto's van 2020

Romain Laurendeau, Kho the genesis of a revolt

De foto toont jonge mannen die in een lantaarnpaal klimmen om een vlag op te hangen, tijdens één van de demonstraties die iedere week na het vrijdaggebed plaatsvonden in Algiers. Kho, het woord betekent broeder in het Arabisch, gaat over de ontstaansgeschiedenis van een opstand. Het onbehagen bij de jongeren in Algerije, meer dan de helft van de bevolking, is groot. Door de hoge werkeloosheid, ruim 72% van de bevolking onder 30 heeft geen werk, is er weinig uitzicht op een goede toekomst. Doot het uitdagen van de autoriteiten inspireerden zij de rest van de bevolking om ook in opstand te komen. Dit leidde tot één van de grootste protestbewegingen in Algerije van de afgelopen tijd.  

Ieder jaar publiceert de World Press Photo Foundation een fotoboek met alle prijswinnende inzendingen. Ook dit jaar weer. Het World Press Photo Yearbook 2020 bevat de opvallendste beelden en overtuigendste verhalen van 2019. Als gevolg van de internationale coronamaatregelen heeft de publicatie van het boek wel vertraging opgelopen. World Press Photo heeft een eigen speciaalzaak voor fotoboeken (voorheen PhotoQ Bookshop). Onder andere daar kun je het boek bestellen.   

Ook dit jaar maakt de tentoonstelling een tournee langs steden in verschillende landen. Mocht je de tentoonstelling in Amsterdam mislopen, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om hem ergens anders te zien. Alleen de planning is op dit moment nog al onzeker. Het beste kun je op de site van World Press Photo kijken om de meest actuele agenda te zien.

Gegevens

Begin:
1 juni 2020
Einde:
29 november 2020
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
nieuwekerk.nl/tentoonstellingen/world-press-photo-2020/

Locatie

De Nieuwe Kerk
Dam
Amsterdam, 1001 AE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 206268168
Site:
nieuwekerk.nl/