Crazy World: Ed van der Elsken in het Rijksmuseum

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Crazy World: Ed van der Elsken in het Rijksmuseum

30 oktober 2020 - 10 januari 2021

€19
Ed van der Elsken: Crazy World in het Rijksmuseum

In de tentoonstelling Crazy World in het Rijksmuseum staat het recent verworven werkarchief van Ed van der Elsken centraal. Te zien zijn foto’s, ontwerpen voor fotoboeken, omslagontwerpen en contactvellen. 

EXPERIMENTEN EN KEUZES

Fotografen maken meer foto’s dan ze publiceren of tentoonstellen. Zeker ook Ed van der Elsken. In zijn huis in Edam werden veel bekende en onbekende werken bewaard. Deze laten duidelijk zien dat een foto de uitkomst is van keuzes en experimenten. In de tentoonstelling zijn dan ook juist die foto’s gekozen die de sporen dragen van de beslissingen, twijfels en overwegingen bij het fotograferen én afdrukken. Zo zijn reeksen afdrukken van een en dezelfde opname te zien. Ze zijn verschillend in formaat, uitsnede en contrast. Waardoor soms compleet verschillende eindresultaten ontstaan.

Ed van der Elsken: Crazy World in het Rijksmuseum

Ed van der Elsken, Man and machine, arbeider op de werf, Burutu, Nigeria, 1959

PIONIER VAN DE SUBJECTIEVE WEERGAVE

Ed van der Elsken (1925-1990) fotografeerde in Nederland en de rest van de wereld. Kortom over de hele wereld. Hij was een portrettist pur sang. Heel direct en ontwapenend in zijn benadering. In zijn directe benadering wist hij de mens in zijn essentie te treffen. Zijn oeuvre is buitengewoon veelzijdig en ongelooflijk rijk. Hij heeft klassieke fotoboeken gemaakt als Een liefdesgeschiedenis in Saint-Germain-des-Prés, Jazz en Sweet Life. Boeken die gerekend worden tot de beste uit de geschiedenis van het Nederlandse fotoboek. Met zijn eigenzinnige, rauwe stijl van fotograferen liet Van der Elsken zien dat fotografie veel meer is dan zomaar een plaatje. Zijn foto’s zijn de uiting van een persoonlijke visie. Van der Elsken wordt internationaal erkend als een van de pioniers van de subjectieve weergave, van hoe een fotograaf de mens en de wereld ziet en in beeld brengt.

NALATENSCHAP

Samen met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft het Rijksmuseum het archief van Ed van der Elskens verworven. Daardoor is het nu mogelijk om op de tentoonstelling Crazy World een inzicht te geven in de werkwijze van Van der Elsken. Ed van der Elsken: Crazy World is dan ook gemaakt in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum.

Gegevens

Begin:
30 oktober 2020
Einde:
10 januari
Kosten:
€19
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/ed-van-der-elsken

Locatie

Rijksmuseum
Museumstraat 1
Amsterdam, 1071 XX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 20 6747 000
Site:
https://www.rijksmuseum.nl/