Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Christian Boltanski – na

24 november 2017 - 30 april 2018

€10
Christian Boltanski, na, Oude Kerk Amsterdam

Tot en met 29 april 2018 is in de Oude Kerk in Amsterdam de installatie ‘na’ van Christian Boltanski te zien.

na

Boltanski plaatst verschillende monumentale installaties in de Oude Kerk. Op de zerkenvloer ontwierp de kunstenaar een landschap van tombes die vanaf de graven verrijzen. Overspannen met zwart landbouwplastic. Het werk vestigt de aandacht op onze voorgangers die begraven liggen onder de kerkvloer. Het laat ons nadenken over de vraag wat er gebeurt nadat ons leven ten einde is gekomen. Vandaar de titel na (zoals na de dood). Her en der staan mensachtige figuren: figuren op houten benen met een jas aan en een lamp als hoofd. Wanneer je dichtbij komt stellen ze een vraag over hoe je je dood hebt ervaren. Ook licht speelt een belangrijke rol. Enkele grote kroonluchters zijn naar beneden getakeld en hangen net boven de jassen die in het kerkschip liggen. En in de doopkapel staan 158 lampjes waarvan er, zolang de tentoonstelling loopt, iedere dag eentje uitgaat.

Christian Boltanski, na, Oude Kerk Amsterdam

Christian Boltanski – na (foto: Gert Jan van Rooij)

Zelf kun je ook bijdragen aan de tentoonstelling. In een eigentijdse biechtstoel fluister je een aantal namen van mensen die in de Oude Kerk begraven liggen. Je krijgt de namen in een boekje bij de tentoonstelling overhandigd. Een opname van het gefluister wordt in de weken die volgen afgespeeld in het koor. Na verloop van tijd vormt al het gefluister bij elkaar een muzikaal panorama dat blijft bestaan als een onderdeel van de Oude Kerk.

Christian Boltanski, na, Oude Kerk Amsterdam

Christian Boltanski – na (foto: Gert Jan van Rooij)

Christian Boltanski

Christian Boltanski (Parijs, 1944) is gefascineerd door collectieve herinneringen, vergankelijkheid en het verstrijken van tijd. Deze tentoonstelling bevat dan ook elementen die we ook al in eerder werk tegenkwamen. Hij heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van sculpturen, films en installaties. Boltanski maakt hierbij regelmatig gebruik van gevonden voorwerpen. Zijn werk is onderdeel van de meest toonaangevende musea waaronder De Pont in Tilburg. 

Christian Boltanski, na, Oude Kerk Amsterdam

Christian Boltanski – na (foto: Gert Jan van Rooij)

Gegevens

Begin:
24 november 2017
Einde:
30 april 2018
Kosten:
€10
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
oudekerk.nl/programma/christian-boltanski/

Locatie

Oude Kerk
Oudekerksplein 23
Amsterdam, 1012 GX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 625 8284
Website:
oudekerk.nl/