Anselm Kiefer in Museum Voorlinden

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Anselm Kiefer in Museum Voorlinden

1 juni 2020 - 31 augustus 2021

€17,50
Museum Voorlinden, Anselm Kiefer

Museum Voorlinden presenteert Anselm Kiefer , één van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd. Tot en met 15 april 2020 toont Voorlinden in zijn tuinzaal vijf iconische werken van Anselm Kiefer uit eigen collectie. In het werk van Anselm Kiefer spelen de thema’s tijd en herinnering een belangrijke rol. Met zijn eigenzinnige beeldtaal en gelaagde verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur heeft Kiefer in vier decennia een oeuvre van grootse proporties opgebouwd.

Anselm Kiefer (8 maart, 1945) is in de eindfase van de Tweede Wereldoorlog geboren in Donaueschingen aan de Rijn. Anselms leven begon op het moment dat de oorlog ten einde kwam. Dit historische kantelpunt vormt de rode draad in zijn leven. Als zoon van een kunstleraar, trok de kunst hem al snel aan en zag hij zichzelf als kunstenaar. Hij was eind jaren zestig één van de eerste Duitse kunstenaars die de recente geschiedenis onder de loep nam in een tijd dat het spreken over het nazisme taboe was. Toch overstijgt zijn werk dit thema: hij is vooral gefascineerd door tijd en de continuïteit van de geschiedenis.

Museum Voorlinden, Anselm Kiefer

Anselm Kiefer, Die Freimaurer

Met olieverf, aarde, lood, fotografie, houtsneden, zand, hooi en andere natuurlijke materialen vervlecht Kiefer complexe historische gebeurtenissen, Germaanse mythologie, alchemie en poëzie tot werken die ons collectieve geheugen aanspreken. Zijn schilderijen bevatten vaak tekstfragmenten die erop zijn gekrabbeld. Zijn werk was baanbrekend op het moment dat schilderen eigenlijk zo goed als dood was verklaard.

Kunst maken is voor Kiefer een manier om om te gaan met de Duitse geschiedenis en identiteit. Zijn fascinatie voor geschiedenis en tijd keert ook terug in zijn behandeling van materiaal; door zijn kunstwerken in de regen te zetten en te laten verweren maakt hij het verstrijken van de tijd zichtbaar.

Museum Voorlinden, Anselm Kiefer

Anselm Kiefer, Im Herbst dreht sich die Erde erwas schneller (0,06 sec)

Gegevens

Begin:
1 juni
Einde:
31 augustus 2021
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
voorlinden.nl/tentoonstelling/anselm-kiefer/

Locatie

Voorlinden
Buurtweg 90
Wassenaar, 2244 AG Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)70 512 1660
Website:
voorlinden.nl/