Anders Zorn in het Kunstmuseum Den Haag

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Anders Zorn in het Kunstmuseum Den Haag

10 oktober 2020 - 31 januari 2021

€16
Anders Zorn in het Kunstmuseum Den Haag

Dit najaar brengt Kunstmuseum Den Haag schilderijen, aquarellen en etsen van Anders Zorn (1860 – 1920) samen in het eerste Nederlandse overzicht van zijn werk. Er zijn zo’n 150 werken te bewonderen.

Anders Zorn in het Kunstmuseum Den Haag

Anders Zorn, Midzomerdans, 1897

Man van de wereld

Anders Zorn is een grootheid in zijn thuisland Zweden, maar in de rest van Europa is hij relatief onbekend. Zijn leven begon in 1860 in Mora, een klein plaatsje in Zweden. Hij studeert aan de kunstacademie in Stockholm. Na zijn studie maakt hij vele reizen door Europa. Begin jaren 1880 vestigt hij zich zelfs in Parijs. In eigen land is hij een veelgevraagd portrettist. Na 1893 maakt hij ook veel portretten van vermogende en vooraanstaande Amerikanen. Hij werkt overwegend in een realistische stijl. Op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889 breekt hij internationaal door.

Anders Zorn in het Kunstmuseum Den Haag

Anders Zorn, Zelfportret in rood, 1915

Zweedse natuur

In Zweden begeeft Zorn zich graag in de natuur. Daar schildert hij het landschap als decor van taferelen uit het dagelijkse leven. Maar het zijn de werken van vrouwelijk naakt die hem tot publiekslieveling maken. Hij schildert zijn modellen niet alleen in het atelier, maar ook in de Zweedse natuur. Pootjebadend in kabbelend water of struinend door groene velden.

Anders Zorn in het Kunstmuseum Den Haag

Anders Zorn, De eerste keer, 1888

Volkse taferelen

Na acht jaar in Parijs te hebben gewoond, vestigen Zorn en zijn vrouw zich in 1896 definitief in Zweden. Hoewel hij nog steeds de wereld rondreist om portretten te schilderen, wijdt hij zich vooral aan het vastleggen van het volkse leven in Mora. Hij is bang dat de traditionele cultuur van zijn geboortestreek geleidelijk zal verdwijnen. Hij bestudeert het bestaan op het Zweedse platteland op een haast wetenschappelijke manier. En wil de Zweedse volksaard vastleggen. Zorn en zijn vrouw zijn zo vastbesloten de lokale cultuur te bewaren dat ze hun eigen openluchtmuseum beginnen.

Gegevens

Begin:
10 oktober 2020
Einde:
31 januari
Kosten:
€16
Evenement Tags:
,
Site:
kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/anderszorn

Locatie

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
Den Haag, 2517 HV Nederland
+ Google Maps
Site:
kunstmuseum.nl/nl