Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Alle Rembrandts van het Rijksmuseum

15 februari 2019 - 11 juni 2019

€20
Rembrandt van Rijn, Rijksmuseum

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 worden alle Rembrandts van het Rijksmuseum gepresenteerd in een overzichtstentoonstelling. Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en etsen, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling Alle Rembrandts geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.

Rembrandt van Rijn, Rijksmuseum

Rembrandt van Rijn, Zelfportret als de apostel Paulus, 1661

Collectie Rembrandt in het Rijksmuseum

Sinds de recente verwerving van de huwelijksportretten van Marten & Oopjen beheert het Rijksmuseum de grootste collectie schilderijen van Rembrandt ter wereld. De 22 schilderijen, van zijn vroege Zelfportret als jonge man tot zijn late Zelfportret als Apostel Paulus, geven een overzicht van zijn hele leven. Hoogtepunt van de schilderijencollectie vormt Rembrandts allergrootste meesterwerk: De Nachtwacht.

De omvangrijke collectie tekeningen – 60 in totaal – omvat alle periodes en stijlen van Rembrandt waaronder een aantal uitzonderlijke tekeningen uit zijn vroege periode. Van Rembrandts 1300 etsen toont het Rijksmuseum de 300 beste en mooiste exemplaren. Omdat 17de-eeuwse etsen en tekeningen bijzonder kwetsbaar zijn en zeer gevoelig voor licht, worden ze zelden getoond of uitgeleend. Dat het Rijksmuseum nu zijn hele collectie Rembrandt gedurende bijna vier maanden samen presenteert, is een unicum.

Rembrandt van Rijn, Rijksmuseum

Rembrandt van Rijn, Isaak en Rebekka, bekend als ‘Het Joodse bruidje’, ca. 1665 – ca. 1669

De tentoonstelling

De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel zien we zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar. We kijken over zijn schouder mee in de spiegel. Wie goed kijkt naar zijn vele zelfportretten, ziet zijn groei, zijn ongeëvenaard talent. In een ander deel maken we kennis met zijn omgeving. In zijn jonge jaren oefent Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineert. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de mensen die hij tegenkomt.

Rembrandt was een begaafd verteller. Zijn verhalen staan centraal in het laatste deel van de tentoonstelling. Als geen ander verstond Rembrandt de kunst de kern van een verhaal te raken. Meestal zijn het oude Bijbelse verhalen als Isaac en Rebekka (ca. 1665 – 1669) en Zelfportret als de apostel Paulus (1661), die hij door het meesterlijk uitdrukken van gebaren en emoties tot menselijke proportie terugbracht, herkenbaar, intiem en invoelbaar. Eerst fijntjes, later met een grovere experimentele techniek. Daarbij zette hij op geniale wijze kleur en lichteffecten in om zijn vertellingen te versterken en tot de essentie terug te brengen.

Gegevens

Begin:
15 februari 2019
Einde:
11 juni 2019
Kosten:
€20
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
rijksmuseum.nl/nl/alle-rembrandts-tentoonstelling

Locatie

Rijksmuseum
Museumstraat 1
Amsterdam, 1071 XX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0) 20 6747 000
Website:
https://www.rijksmuseum.nl/