Alec Soth in FOAM Amsterdam

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Alec Soth in FOAM Amsterdam

11 september 2020 - 6 december 2020

€12,50
Alec Soth, I Know How Furiously Your Heart Is Beating

Magnum fotograaf Alec Soth (1969) werd bekend als de chroniqueur van het bestaan in de marges van de Amerikaans samenleving.

Sleeping By The Mississippi

Als fotograaf maakte hij in 2004 naam met zijn serie Sleeping by the Mississippi. Het boek is in 2017 opnieuw uitgegeven. En is wat mij betreft één van de mooiste fotoboeken ooit. Maar ik ben dan ook een fan van het werk van Alec Soth. In Sleeping by the Mississippi staan plekken en personen centraal die Soth aantrof tijdens zijn reizen langs de Mississippi.

Alec Soth, Sleeping by the Mississippi, Best photobook

Alec Soth – Sleeping by the Mississippi

Niagara

In 2008 volgt Niagara, heruitgegeven in 2018. Voor dit boek reisde hij naar Niagara Falls om daar personen en plekken te fotograferen. Daarbij geeft hij vaak een ontluisterend beeld van de industrie die is ontstaan rondom het trouwen in Niagara Falls. En hoe moeilijk het is om na de eerste wittebroodsweken een relatie in stand te houden. 

Niagara, fotoboek 2018

Alec Soth – Two Towels from Niagara

I Know How Furiously Your Heart Is Beating

De afgelopen jaren zijn een aantal boeken van Soth heruitgegeven. En is er een retrospectief in 2015 in de vorm van Gathered Leaves uitgebracht. Het betekent wel dat we sinds Songbook in 2015 geen nieuw werk meer van Soth hebben gezien. Die periode heeft de fotograaf gebruikt voor bezinning, waarin hij niet reisde en nauwelijks fotografeerde. Zijn meest recente project I Know How Furiously Your Heart Is Beating is het resultaat van deze persoonlijke zoektocht. Het wijkt af van zijn eerdere werk. Vormde eerde de plek het belangrijkste uitgangspunt voor zijn foto’s, nu vormen de personen het uitgangspunt. Het zijn portretten van uitzonderlijke mensen in hun persoonlijke omgeving. 

I Know How Furiously Your Heart Is Beating

Alec Soth, Anna, Kentfield, Californië, 2017

Alec Soth in FOAM

FOAM presenteert nu de eerste museale tentoonstelling van deze portretten. Startpunt van de serie is een portret uit 2017 van de op dat moment 97-jarige choreograaf Anna Halprin in haar huis in California. Het contact met deze opmerkelijke vrouw in haar meest vertrouwde omgeving betekende voor Soth een doorbraak. In plaats van de focus te leggen op een plek, gemeenschap of bevolkingsgroep concentreerde hij zich op het individu en diens persoonlijke leefomgeving. In tegenstelling tot veel van Soths eerdere beeldverhalen was de locatie daarbij niet leidend.

I Know How Furiously Your Heart Is Beating

Alec Soth, Sonya and Dombrovsky, Odessa, 2018

Gegevens

Begin:
11 september 2020
Einde:
6 december 2020
Kosten:
€12,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
foam.org/nl/museum/programma/alec-soth-i-know-how-furiously-your-heart-is-beating

Locatie

Foam
Keizersgracht 609
Amsterdam, 1017 DS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 551 6500
Site:
foam.org/nl/home